PODIJELI

Izvor:MPRR

Počela realizacija novog projekta “Zimska škola” za poljoprivrednike.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja počelo je realizaciju novog projekta – “Zimska škola” za poljoprivredne proizvođače koji hranu proizvode na malim porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima.

Cilj projekta je, kako navode, edukacija i informisanje o standardima i uslovima, ali i mogućnostima za bolji plasman svojih proizvoda na tržištu, posebno turističkom.

Krajnji cilj novog projekta “Zimska škola” Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja je da što više malih poljoprivrednika ispuni potrebne standarde bezbjednosti hrane, kao i da im se pomogne da unaprijede proizvodnju i pronađu put do potrošača.  Prva „Zimska škola“ održana je ove sedmice na Žabljaku.

U prisustvu velikog broja poljoprivrednika sa ovog područja, predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Uprave za bezbjednost hrane i savjetodavnih službi pojasnili su poljoprivrednim proizvođačima, između ostalog, koje uslove treba da ispune objekti u kojima proizvode hranu da bi njihovi proizvodi imali sertifikat o zdravstvenoj bezbjednosti, čime bi postali konkuretniji, posebno na lokalnom tržištu, koje karakteriše sve veća turistička tražnja.

Predstavnici Ministarstva, kroz projekat Zimske škole, nastaviće da razgovaraju sa proizvođačima i u drugim opštinama, na teme proizvodnje i prerade mlijeka, mesa, meda, jaja, voća, povrća, žitarica, pečurki i drugih proizvoda.

“Biće riječi i o tradicionalnim postupcima proizvodnje mlječnih i mesnih proizvoda, i mogućnostima da se kvalitet i konkuretnost tih proizvoda unaprijedi kroz zaštitu nekom od oznaka, kakve su geografska, oznaka porijekla, garantovano tradicionalni specijalitet, „planinski proizvod“, „viši kvalitet“ i “sa moje farme”, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Zimska škola biće prilika da se crnogorski proizvođači upoznaju sa mjerama podrške kroz Agrobudžet za 2018. godinu, posebno novinama koje su i ove, kao i prethodne godine, uvedene u cilju daljeg podsticanja razvoja i konkurentnosti proizvodnje na porodičnim gazdinstava.

Komentariši