PODIJELI

Izvor: MPRR

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović gostujući u emisiji „Agrosaznanje“ TVCG  najavio je da će u narednih deset dana biti raspisan prvi javni poziv za korišćenje sredstava iz IPARD programa, kroz koji je obezbijeđeno 51 milion eura bespovrate podrške (39 iz EU fondova i 12 iz nacionalnog budžeta).

IPARD će, kako je ocijenio, biti jedan od najvažnijih impulsa i pokretača daljeg razvoja poljoprivrede, kako primarne proizvodnje, tako i prerađivačkog sektora.

Podsjećajući da je u prošloj godini realizovano 217 IPARD like projekata, ukupnih investicija od 8 miliona eura, i bespovratnom podrškom od 4 miliona eura, Simović je kazao da je to bio dobar trening i za administraciju i poljoprivredne proizvođače, i izrazio uvjerenje da je Crna Gora spremna i za veliki IPARD. On je podsjetio da je IRF dao značajan impuls u obezbjeđivanju povoljnih sredstava za predfinansiranje projekata koji su se podržavali tokom prošle godine, efikasnim procedurama i time što je prihvatao za hipoteku imanja ili kuće na selu. Kako je kazao, i savjetodavne i stručne službe su bile više na terenu, više se komuniciralo sa zainteresovanim korisnicima, i to savjetodavno, a ne birokratski.

„Za realizaciju IPARD-a spremamo snažnu akciju, promovišući pristup da to nije samo projekat Ministarstva poljoprivrede, nego svih koji učestvuju u realizaciji – velikog broja institucija na državnom nivou, lokalnih samouprava, i naravno proizvođača“, kazao je Simović.

On je u emisiji predstavljao Agrobudžet za 2018. godinu, koji iznosi blizu 40 miliona eura, saopšteno je iz Ministarstva.

Komentariši