PODIJELI

Izvor: MPRR

Iz Agrobudžeta 50 odsto podrške za kvalitet i bezbjednost hrane.

Javni poziv za podršku uvođenju, sertifikaciji i resertifikaciji sistema kvaliteta i bezbjednosti hrane je prvi u nizu javnih poziva za podršku poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima, predviđenih Agrobudžetom za 2018. godinu.

Maksimalna vrijednost projekta može iznositi 8.000,00 €, a maksimalno učešće budžetskih sredstava iznosi 50 odsto ukupnih troškova, odnosno 4.000,00 €.

Namjena podrške je nadoknada dijela troškova za uvođenje, sertifikaciju i resertifikaciju sistema kvaliteta i bezbjednosti hrane. Navodi se da se ovim Javnim pozivom uređuju se uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja za korišćenje podsticajnih sredstava.

Korisnici podrške mogu biti pravna lica kojima je pretežna djelatnost proizvodnja i promet poljoprivredno – prehrambenih proizvoda i hrane za životinje, koja su upisana u registre Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Podrška za uvođenje, sertifikaciju i resertifikaciju sistema kvaliteta i bezbjednosti hrane utvrđuje se u odnosu na procijenjenu vrijednost projekta, bez PDV-a.

Prihvatljive investicije su investicije realizovane od 1. januara 2018. godine do datuma podnošenja prijave. Rok za podnošenje prijave je 01. decembar 2018. godine.

Uvođenje standarda kvaliteta i bezbjednosti hrane u proizvodnji poljoprivredno – prehrambenih proizvoda je preduslov za podizanje kvaliteta i dalji rast konkuretnosti domaćih proizvođača, kako bi se poboljšao plasman na domaćem, posebno turističkom tržištu, ali i stvorili preduslovi za nastup i na regionalnom i širim tržištima, saopšteno je iz Ministstarstva.

Komentariši