PODIJELI

Tradicionalno jelo „SITA“ može se kupiti na pljevaljskoj zelenoj pijaci.

„SITA“ , tradicionalno jelo nekada se spremalo u skoro svakoj kući na području Priboja, Prijepolja, Pljevalja i Nove Varoši, čuvenom voćarskom području. Dobija se ukuvavanjem voćnog soka bez ikakvih dodataka. Najbolja je od slatkih krušaka sorte „begovača“, ali pošto tih sorti više nema sada se pravi od slatkih jabuka. Ibrahim Hasanagić iz Prijepolja nam je rekao da je siti rok upotrebe neograničen, kao i medu.

Pomalo zaboravljena poslastica jela se na kraju obroka sa slatkim kajmakom ili pitom, ali se koristila i kao lijek tokom zimskih mjeseci protiv prehlade, kao i za malokrvnost.

Hasanagić ističe da sada samo nekoliko porodica u Prijepolju i okolini pravi situ jer je proces dugotrajan i težak.

Pošto se od stotinu kilograma voćnog soka dobije od 5 do 7 kilograma SITE, cijena jednog kilograma ovog specijaliteta je pet evra, a na pljevaljskoj zelenoj pijaci, može da se kupi u plastičnim flašama od po litar i po. Mnogi Pljevljaci kupuju situ i šalju svojim rođacima u sve zemlje Evrope, pa čak i u Ameriku, da se sjete zavičaja i svog djetinjstva.

1 komentar

Komentariši