PODIJELI

Izvor: Cdm

Skupština je najučerašnjoj sjednici usvojila izmjene zakona o zdravstvenom osiguranju kojim se primjena dopunskog zdravstvenog osiguranja odgađa za narednu godinu, a trajanje ugovora za pružanje zdravstvenih usluga van zdravstvene mreže produžava na dvije godine.

Opozicioni poslanici tokom rasprave o ovom pravnom aktu kritikovali su rad ministra zdravlja Kenana Hrapovića, optuživši ga da izmjene koje traži “pokazuju da nije sposoban za sprovođenje reformi”. Najviše polemike izazvale su cijene ljekova koje su, kako tvrde iz opozicije, u našoj zemlji i do tri puta veće nego u Srbiji.

Ove navode ministar Hrapović je demantovao, istakavši da su na novoj listi koja će se primjenjivati u ovoj i narednim godinama biti ljekovi koji su na istom nivou cijena kao u Srbiji i znatno jeftiniji nego u drugim zemljama u regionu.

“Usvojili smo listu ljekova koja je bogatija novim i savremenim medikamentima. Ljekovi će biti jeftiniji u odnosu na region, a na istom nivou ili niže nego u Srbiji. Do sada su zbog administrativnog ograničenja ljekova u slobodnoj prodaji oni bili jeftiniji u Srbiji. Pregovoramo sa proizvođačima o cijenama oko 150 ljekova koji će biti jeftiniji za 15 do 40 odsto. Tako da tu priču oko skupih ljekova skidamo sa dnevnog reda”, kazao je Hrapović odgovarajući na kritike opozicionara.

On je kazao da su uspjeli da nađu rješenje kako da apotekarska ustanova Montefarm bude u potpunosti izjednačena sa privatnim apotekama kada se radi o uslovima nabavke ljekova na recept. O tom pitanju raspravljaće se na današnjoj sjednici Vlade.

“Uspjeli smo da Montefarm sačuvamo kao državnu veledrogeriju kada je u pitanju nabavka. Svakako, cilj nam je da jačamo tržište kroz privatnu konkurenciju”, rekao je Hrapović.

Poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević ustvrdio je da jedna firma drži monopol na tržištu ljekova, odnosno da učestvuje sa 100 miliona eura.

Komentariši