PODIJELI

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja je u okviru novog projekta „Zimska škola“, u petak, 16. februara održalo radionicu za proizvođače hrane na malim porodičnim gazdinstvima. Predavanjima se odazvalo oko dvije stotine poljoprivrednika.

Program Zimske škole realizuju Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosantarne poslove i savjetodavne službe za stočarsku i biljnu proizvodnju.

Gojko Babović je govorio o Zahtjevima u primarnoj proizvodnji hrane životinjskog porijekla (mlijeko, med, jaja) i agrobudžetskoj podršci.

Vukota Stanišić je prisutne upoznao o Zahtjevima u primarnoj proizvodnji hrane biljnog porijekla (voće, povrće, žitarice, samoniklo bilje, pečurke).

O Tradicionalnim postupcima  za proizvodnju hrane, predavanje je održala Merisa Čekić, a Biljana Blečić je govorila o Preradi na gazdinstvu (propisanim zahtjevima), registracija, označavanje i deklarisanje, stavljanje na tržište.

Vesna Daković, direktorica Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne rekla nam je da se radionice organizuju u cilju edukacije poljoprivrednika u primarnoj proizvodnji ili preradi hrane.

Daković je istakla da su pljevaljski poljoprivrednici posebno zainteresovani za premije za preradu sirovog mlijeka na porodičnim gazdinstvima i da su ove godine uvedene novine vezane za kontrolu proizvoda.

Predsjednik NVO „Pljevaljski sir“, Vojislav Zindović naglašava da je to najbolja premija do sada za male proizvođače sira  i da bi veoma dobro bilo da se isplata ove premije nastavi i u narednim godinama.

Porodica Zindović iz Glibaća trenutno ima 12 muznih grla i godišnje mogu da proizvedu oko 7 tona sira tako da im osnovna premija od 6 centi po litru mlijeka prerađenog u sir mnogo znači.

U narednom periodu, ovakve zimske škole biće održane i u drugim gradovima Crne Gore.

Komentariši