PODIJELI

U organizaciji Književnog kluba „Dalma“ 15. februara 2018. godine u sali SO predstavljena je knjiga „Četvrta dimenzija“ Olivere Doklestić. U programu su učestvovali dr Radisav Džuverović, dr Andrijana Nikolić, Milenko Jović, učenice Gimnazije „Tanasije Pejatović“ Teodora Milinković i Jovana Deverdžić i autorka.

Odlomkom iz knjige „Četvrta dimenztija“ Olivere Doklestić koji je pročitala učenica IV razreda Gimnazije „Tanasije Pejatović“ Teodora Milinković počelo je predstavljanje djela i autora u sali Skupštine opštine.

Olivera Doklestić rođena je u Herceg Novom, osnovnu i srednju školu završila je u rodnom gradu, studije građevinarstva u Beogradu, a postdiplomske studije u Novom Sadu. Trenutno je direktor „Vodovoda“ u Herceg Novom.

Doktor Andrijana Nikolić istakla je da joj je jako žao što Olivera nije imala izdavača koji je mogao napraviti i trebao da napravi izuzetan marketing, jer je ovaj roman kultni. „Pred vama se nalazi jedan postmodernistički prosede koji plijeni svojom pažnjom i ljepotom oblikovanja rečenice“ kazala je Andrijana.

Prvo izdanje romana objavljeno je 2011. godine a nedavno je objavljeno drugo izdanje ovog romana. Samim tim što je ovo ponovljeno izdanje govori o kvalitetu i prisutnosti Olivere Doklestić rekao je dr Radisav Džuverović i dodao da su danas takve knjige vrlo rijetke.

Knjiga „Četvrta dimenzija“ sastoji se od 77 odjeljaka i epiloga sa skoro obaveznim epigrafom;odjeljci ili epizode nemaju svog završetka kao ni svoje ekspozicije već prethodna glava služi kao poslednja, a završetak se odlaže za kasnije glave. Tako nastaje veća zaokružena narativna cjelina sastavljena od manjih cjelina, naglasio je Džuverović.

Do pojave knjige „Četvrta dimenzija“ tajanstvenošću prostora Boke Kotorske neprikosnoveno je gospodarila kraljica Teuta. Olivera Doklestić je bisernim riječima uvećala mitsku moć Elise i naselila je u čudesnu magiju zaliva – kazao je Milenko Jović.

Ovo je knjiga o Feničanima, drevnom narodu koji je izumitelj svih vještina. Autorka romana Olivera Doklestić objasnila je kako je počela pisanje romana i šta je vodilo kroz njega. Kazala je da je bila na putovanju u Tunisu i doživjela saobraćajni udes, vozila džip kroz pustinju i ušla u avion sa velikom masnicom na licu koju je pokušala da sakrije tamnim naočarima. „Nisam doživjela nikakvu katataniju, ali to je bio povod da se razvije priča, roman“ – kazala je Doklestić.

Olivera Doklestić poklonila je po dva primjerka knjige Narodnoj biblioteci „Stevan Samardžić“ i bibliotekama Gimnazije i Srednje stručne škole.

Komentariši