PODIJELI

U tabelarnom prikazu satnih koncentracija Agencije za zaštitu životne sredine bilo je obilježeno crvenom bojom. Ali šta to znači Pljevljacima.

U petak, 16. februara dan u Pljevljima bio je sunčan i prohladan. Reklo bi se idealno vrijeme za ovo doba godine. Iako zubato, sunce prosto mamilo da se izađe napolje. Međutim, oko podne u vazduhu se osjećao neprijatan miris. Mnogi od nas su pomislili na zagađen vazduh, ali šta. Najaktivniji dio dana, radni dan. Prosto sve se mora obavljati. Školarci u povratku iz škole ili oni koja su druga smjena na putu ka školi. Pored toga pazarni dan u Pljevljima, grad pun. Neprijatan miris skreće pažnju. Na vidiku gustih oblaka dima nema, čak ni zapaljenih kontejnera ali osjeća se neugodan miris. Ulaskom na sajt Agencije za zaštitu životne sredine dilema je riješena. U 13 sati koncentracija sumpor-dioksida u vazduhu je bila 509, 2 mikrograma po metru kubnom. Sat prije toga 412 mikrograma, a već u 14 sati iznosila je 290 mikrograma po metru kubnom. U tabelarnom prikazu Agencija za zaštitu životne sredine koncentraciju SO2 u 12 i 13 sati obilježila je alarmantnom crvenom bojom ali nikakvog saopštenje niti upozorenja građanima nije bilo. Jer, po Zakonu Agencija obavještava građane tek ako tri sata u toku dana mjerenja pređu koncentraciju od 500 mikrograma po metru kubnom. Bez obzira na to nadležni su trebali vidjeti uzrog tog prekoračenja i izvor emisije supor dioksida, ali niko ništa.

I obično se ljute kada se ovi podaci prezentuju putem sredstava javnog informisanja. Ovakvi podaci se moraju analizirati i uzročnici ekološkog akcidenta prozvati. Dakle, ekološki inspektor je neophodan ovom gradu, jer za njega posla ovdje nažalost ima.

Komentariši