PODIJELI

Crveni krst Crne Gore je, u okviru projekta „Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba“, krajem prošle godine raspisao poziv za dostavljanje mini projekata koji za cilj imaju unaprjeđenje socijlne inkluzije starijih u Crnoj Gori.

Ukupno 21 organizacija aplicirala je za sredstva nakon čega je regionalna komisija (partneri na projektu iz: Crne Gore, Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije i Austrije) donijela odluku o finansiranju 12 projekata, čiji je kvalitet odgovarao postavljenim kriterijumima. Projekte su dobile NVO: Naše doba, Roditelji, Humanitarac, Povjerenje, Alternativa, Moj put, Urban Nova, Impuls, Bjelopoljski demokratski centar, Udruženje ljubitelja Gorice, Savez slijepih Crne Gore i Evropske demokratske inicijative predviđenoje da projeti trajau 10 mjeseci.

Projekat „Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba“ finansira Evropska Unija, Austrijska agencija za razvoj i Austrijski Crveni krst. Projekat se realizuje u 5 zemalja regiona i za cilj ima jačanje kapaciteta 5 nacioalnih mreža i 50 organizacija civilnog društva u podizanju svijesti i uticaju na procese donošenja odluka vezanih za socijalnu inkluziju starijih osoba u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji. Kako bi se cilj lakše postigao u svih 5 zemalja dodijeljeni su mini grantovi za oko 60 organizacija, koje će djelovati na lokalnom ili regionalnom nivou. U narednom periodu Crveni krst Crne Gore će objaviti i rezultate velikog istraživanja na temu „Potrebe starijih, stepen njihove obuhvaćenosti i zadovoljstva postojećim servisima podrške u Crnoj Gori“.

Komentariši