PODIJELI

Rakija je piće koje na ovim prostorima prati čovjeka od rođenja do smrti.

Prethodne dvije godine bile su loše za voćare, skoro da ništa od voća nije rodilo. Ipak, u Brvenici je jesenas bilo šljiva i za džema i za rakiju.

Slavko Krvavac sa svojom porodicom živi i obrađuje porodično imanje u Brvenici. Imaju  10 hektara zemlje, a drže oko 50 ovaca i 4 krave i volove. Slavko dosta vremena posvećuje i voćarstvu, ima jabuka, krušaka i šljiva od kojih peče dobru rakiju. Jesenas je nakupio oko 4 tone šljiva, a jabuka i krušaka po dvije tone. Tokom novembra pekao je krušku, a za kvalitet rakije najbitnije je dobro i zdravo voće, rekao nam je. Za pečenje rakije potrebno je čisto suđe i dosta vode, naglašava Slavko.

Jabukovače i kruške Slavko će imati po oko 100 litara, a cijena je od 7 do 8 evra. Šljive će ispeći oko 400 litara, a prodaju je po cijeni od 6 evra za litar.

Pečenje rakije je na prostorima Balkana tradicija, a oko kazana često se okupe prijatelji i komšije da probaju rakiju i da nazdrave.

Komentariši