PODIJELI

Izvor: Portal Vijesti    

Za pet minuta praznog hoda, auto proizvede 11 kg ugljen-dioksida. Samo jedan minut praznog hoda motora emituje u vazduh više ugljen-monoksida nego pušenje tri pakla cigareta.

Automobili u praznom hodu ozbiljno zagađuju okolinu i ugrožava zdravlje ljudi, a samo jedan minut praznog hoda motora emituje u vazduh više ugljen-monoksida nego pušenje tri pakla cigareta. To je, povodom kampanje ,,Ugasi motor’’, koju zajednički sprovode UNDP i Vlada kroz projekat “Razvoj niskokarbonskog turizma”, “Vijestima” kazala Radica Zeković iz UNDP-a.

“Njom je predviđeno da vozači motor gase ispred škola, na autobuskim stajalištima i prilikom zadržavanja u blizini drugih zajedničkih prostora kao što su javni parkinzi, gdje se stvaraju gužve i povećava koncentracija izduvnih gasova”, kazala je Zekovićeva.

Ona je pojasnila da svaki dan svega pet minuta praznog hoda emituje 11 kilograma zagađenja u vazduh i 120 kilograma ugljen-dioksida svake godine, doprinoseći klimatskim promjenama.

“Prosječan vozač izgubi do dva puna rezervoara goriva svake godine na račun praznog hoda. Smanjenje praznog hoda takođe štedi gorivo, smanjuje habanje motora i štedi novac. Osim toga, većina ljudi ne shvata da je zagađenje puno veće unutar automobila nego na ulici prilikom praznog hoda, jer unutar vozila nivo ugljen-monoksida može dostići sedam puta veći nivo nego što je vani u tom trenutku. Neprekidan rad motora vozila emituje toksične hemikalije, gasove, praškaste čestice i čađ u vazduh, doprinoseći stvaranju smoga, kiselih kiša i globalnim klimatskim promjenama. Na svaka četiri litra potrošenog goriva proizvede se više od devet kilograma gasova sa efektom staklene bašte”, kazala je Zekovićeva.

Kampanju, u saradnji sa UNDP-om, realizuju ministarstva turizma i održivog razvoja, pravde i pomorstva i saobraćaja, Institut za javno zdravlje i Agencija za zaštitu prirode i životne sredine.

Komentariši