PODIJELI

izvor:MPRR

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je Javni poziv za dodjelu podrške u povrtarskoj proizvodnji.

Podrška se daje u iznosu do 50 odsto investicije za nabavku sertifikovanog sjemenskog materijala ili rasada, a novina je podrška za nabavku folija za plastenike. Kroz ovaj javni poziv podržavaju se investicije u cilju uzgoja prije svega ranog povrća, te manje zastupljenih vrsta za kojima postoji tražnja na tržištu. Uvažavajući značajan zemljišni potencijal za uzgoj povrtarskih kultura, pravilnim struktuiranjem povrtarske proizvodnje značajnije će se smanjili uvoz ovih proizvoda i eliminisati problemi u plasmanu na domaćem tržištu, saopšteno je iz resornog Ministarstva.

Korisnici podrške po ovom Javnom pozivu su poljoprivredna gazdinstva, koja moraju biti upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i upisana u Registar proizvođača sadnog materijala, Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslovau momentu podnošenja Zahtjeva za podršku.

Podrška se obezbjeđuje u iznosu do 40% vrijednosti investicije za nabavku sadnog/sjemenskog materijala dominantno zastupljenih vrsta povrća (paradajz, paprika, lubenica, dinja, krastavac i kupus) i do 50% za nabavku sadnog/sjemenskog materijala za uzgoj ranog povrća u plastenicima i za uzgoj manje zastupljenih vrsta povrća na otvorenom polju. U odnosu na prethodnu godinu, u cilju povoljnijih uslova za unapređenje povrtarske proizvodnje uvedena je nova mjera podrške za nabavku UV 200 mikronskih folija koja iznosi 0,35€/m2, a maksimalna površina koja se podržava je 1,4 puta veća od površine plastenika;

Ukupna vrijednost prihvatljivih investicija je do 10.000 eura dok poljoprivredno gazdinstvo može ostvariti maksimalnu visinu podrške do 5.000 eura u toku godine, saopštavaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Nakon završetka investicije, proizvođači dostavljaju zahtjev za podršku i u zavisnosti od vrste investicije potrebnu dokumentaciju: dokaz o kupovini sjemenskog/sadnog materijala, dokaz o kupovini opreme, dok proizvođači rasada moraju dostaviti i izvještaj Uprave o stručnoj kontroli rasada.

Rok za dostavljanje zahtjeva je 15. novembar 2018. godine.

Kako saopštavaju iz Ministarstva, povrtarima je kroz ovogodišnji Agrobudžet na raspolaganju podrška po hektaru, kroz program direktnih plaćanja u biljnoj proizvodnji, gdje je iznos podrške 180 eura po hektaru povrtnjaka.

Takođe, povrtari kao i ostali poljoprivredni proizvođači za nabavku mehanizacije mogu da iskoriste posebnu agrobudžetsku mjeru.

Na raspolaganju su im i drugi programi podrške, koji se odnose na osiguranje proizvodnje, preradu, kopanje bunara, organsku proizvodnju i drugi.

Komentariši