PODIJELI

Bošnjačko nacionalno vijeće u saradnji sa sandžačkim umjetnicima, galerijama i opštinama organizovalo je izložbu slika nastalih na prvoj likovnoj koloniji „Sjenica 2017.“ Na koloniji je učestvovalo 10 likovnih umjetnika. Program je vodila Dubravka Miličić.

Povod sandžačkim umjetnicima da se okupe i podjele sa Pljevljacima djela inspirisana ljepotama sjeničkog kraja, koja su predstavljena u galerijskom prostoru u SC „ADA“, je obilježavanje 100- te  godišnjice sjeničke konferencije održane 1917. godine, istorijski veoma bitnog dogadjaja za sve Bošnjake Sandžaka.

Umjetnici koji se predstavljaju svojim djelima su: Amra Hodžić Jejna, Belis Pojatić, Medžid Fakić, Muriz Čoković, Ibrahim Kurpejović, Hidajet Masličić Hido, Nikolija Mijailović, Rešad Prtinac, Rizo Toković i Maida Baždar Crnovršanin.

U ime Galerije „Vitomir Srbljanović“ prisutne je pozdravio direktor Belis Pojatić. On je istakao da je Likovna kolonija „Sjenica 2017.“ uspješno startovala u avgustu 2017. godine i saziv je brojao 10 učesnika koji su ostavili po dvije slike, ukupno 20 djela.

Kao učesnik kolonije i kao slikar mogu da kažem da je  Sjenica jako impresivan i interesantan grad za svakog slikara pa i za mene – rekao je mr Medžid Fakić, selektor Kolonije otvarajući izložbu i dodao da je to grad koji ima izvanrednu istoriju, kulturu, a iznad svega prirodu kakve nema sigurno nigdje na svijetu. Ovakav sastav Likovne kolonije za Fakića kao selektora značio je mnogo, čulo se mnogo dobrih komentara i predloga kao i na koji način treba ubuduće da funkcioniše Kolonija, kako uvesti neke nove ideje koje će učiniti Koloniju prepoznatljivom u regionu i šire.

Ovo je peta izložba slika u nizu a u Pljevljima će biti dostupna publici do 1. marta 2018. godine.

 

Komentariši