PODIJELI

Izvor: Pobjeda

U Crnoj Gori je zbog zanemarivanja djece tokom prošle i pretprošle godine, prema podacima centara za socijalni rad, zabilježeno 38 slučajeva lišenja i ograničenja roditeljskog prava, a roditeljima su u ovom periodu oduzeta 43 mališana, rečeno je Pobjedi iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Koliko je važno da se nadležnima na vrijeme prijavi nedolično ponašanje roditelja prema djeci, kojoj je u takvim situacijama potrebna zaštita, ukazao je i nedavni slučaj brutalno ubijenog petnaestomjesečnog dječaka. Nesavjesna majka tog mališana znala je da ga očuh zlostavlja već duži period, ali je nijemo posmatrala nasilje nad svojim djetetom.

Na to su ćutali i pojedini građani i komšije. Nasilje nad dječakom se zato nesmetano iznova ponavljalo, ali mališan nije uspio da se izbori sa posljednjim brutalnim udarcima koje mu je zadao očuh, te je preminuo. Nasilnik se danas sumnjiči za ubistvo mališana, dok se majci na teret stavlja zanemarivanje porodičnih obaveza.

Ovaj slučaj pokazao je da u Crnoj Gori ni danas nije dovoljno razvijena svijest građana o nasilju nad djecom kao društveno neprihvatljivom ponašanju, što potvrđuju i podaci o prijavama koje dobijaju centri za socijalni rad. Prošle godine, kako je saopšteno iz Ministarstva rada, zabilježeno je 238 prijava na sumnju za zanemarivanje i nasilje nad djecom, dok ih je u 2016. bilo manje, svega 165. Iz ovog resora su pojasnili da zanemarivanje djece od strane roditelja često prijavljuje drugi roditelj ili bliži srodnik, građani, policija, zdravstvene ustanove, škola.

Prijave su veoma često i anonimne – istakli su iz Ministarstva. Roditelj koji zloupotrebljava roditeljska prava ili grubo zanemaruje roditeljske dužnosti, prema navodima iz ovog resora, lišava se roditeljskog prava pokretanjem vanparničnog postupka pred nadležnim sudom. Istakli su da roditeljima, takođe, može i da se ograniči roditeljsko pravo u trajanju do godinu dana. Sud, nakon isteka tog roka, kako su precizirali iz Ministarstva, ispituje sve okolnosti slučaja i u najboljem interesu djeteta novom odlukom može da vrati roditeljima ograničeno pravo, produži trajanje izrečene mjere ili izrekne drugu mjeru.

Prošle godine lišeno je roditeljskog prava 11 roditelja, a pretprošle godine ih je bilo devet. U 2017. i u 2016. godini ograničeno je roditeljsko pravo za po devet roditelja – istakli su iz Ministarstva.

Komentariši