PODIJELI

Izvor: RTCG

Ministarstvo ekonomije raspisalo je javni poziv za učešće u Programu podrške za modernizaciju prerađivačke industrije do 2020. U saradnji sa Investiciono-razvojnim fondom (IRF), Ministarstvo ekonomije ovaj program realizuje treću godinu zaredom.

Iz Ministarstva ekonomije su podsjetili da je Vlada na posljednjoj sjednici usvojila informaciju o Programu podrške za modernizaciju prerađivačke industrije od ove do 2020. godine, s Predlogom programa čiji budžet za ovu godinu iznosi 150 hiljada eura, 50 hiljada više nego u prošloj.

“Program podrazumijeva realizaciju planirane investicije – nabavku opreme, dijelom ili u potpunosti, kroz kreditni aranžman sa IRF-om. Ukoliko IRF odobri kredit, potencijalni korisnik može ostvariti pravo na subvenciju do 20% vrijednosti nabavke opreme (bez poreza na dodatu vrijednost) na iznos sredstava obezbijeđenih kroz kreditni aranžman sa IRF, u skladu sa Programom i pravilima dodjele državne pomoći”, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije. Visina odobrenih bespovratnih sredstava zavisi od veličine privrednog subjekta: u slučaju preduzetnika, mikro i malih privrednih društava iznosi do 20%, a u slučaju srednjih privrednih društava iznosi do 10%.

“Iznos odobrenih bespovratnih sredstava u visini do 20 odsto vrijednosti opreme ne može biti manji od 5.000 eura, niti veći od 20.000 eura, pa, samim tim, vrijednost nabavke opreme kreće se u rasponu od 25.000 do 100.000 eura”, navodi se u saopštenju.

Program podrške za modernizaciju prerađivačke industrije od ove do 2020. godine ima za cilj jačanje konkurentnosti preduzeća, unaprijeđenje poslovanja, produktivnosti i profitabilnosti kroz usvajanje novih tehnologija,

kako bi se omogućilo osavremenjavanje proizvodnih procesa, efikasna upotreba raspoloživih resursa, razvoj novih proizvoda i usluga, kao i otvaranje novih radnih mjesta.

Komentariši