PODIJELI

Koliko puta ste čuli da namirnice kupljene u zapadnim zemljama nijesu istog ukusa kao one kod nas, a od istog su proizvođača? Da „njihov“ prašak bolje pere, a šampon čini kosu lepršavijom.

Direktorica Centar za zaštitu potrošača Crne Gore Olga Nikčević za portal Crna Gora objašnjava da na našem tržistu ima proizvoda drugog i trećeg reda kao što ih ima i u zemljama EU.

-U javnosti se dosta govori o tome da velike renomirane firme proizvode prehrambene proizvode pod istim imenom, ali različitog kvaliteta za različite zemlje. Među prevarenim zemljama su i neke članice EU, poput Hrvatske pa čak se i na njemačkom tržistu našlo dosta takvih proizvoda. Uvijek se na tržistu mogu naći oni koji varaju. To ponekad, nažalost, budu i oni kojima se bespogovorno vjeruje. Pitanje je samo koliko koja država štititi svoje građane – rekla je Nikčević.

Kako dodaje, kvalitet nekog proizvoda zavisi od sastojaka hrane, “ako je lošiji nije opasno po zdravlje, a nebezbjedna hrana može da šteti zdravlju potrošača.

-Tokom prošle godine potrošači su se najviše žalili na meso, suhomesnate proizvode, mlijeko i mliječne proizvode. Sketali su pažnju na loš kvalitet, istekle rokove trajanja, neadekvatno skladištenje i čuvanje proizvoda i loše higijenske uslove – istakla je sagovornica.

Nikčević savjetuje da se prilikom kupovine, na zvaničnim mjestima(marketima, tržnicama…) čitaju deklaracije, obrati pažnja na rok trajanja i na izgled proizvoda jer “nekada izgled ukazuje da proizvod nije u redu“.

Kvalitet hrane jednak u svim državama EU od aprila?

Evropska komisija ozbiljno se prihvatila rješavanja pitanja dvostrukog kvaliteta prehrambenih proizvoda u EU. Evropska komisija uzima vrlo ozbiljno pitanje dvostrukog kvaliteta prehrambenih proizvoda.

-Neću prihvatiti da se u nekim djelovima Evrope ljudima prodaje hrana manjeg kvaliteta, uprkos tome što su ambalaža i brendiranje identični. Nacionalnim vlastima moramo dati jača ovlašćenja da srežu bilo kakve ilegalne prakse, gdje god takve postoje – rekao je predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Poverenica za zaštitu potrošača Vera Jourova saopštila je u Pragu da će u aprilu biti spremna metoda testiranja, koju je razvio Zajednički istraživački centar Evropske komisije uz podršku najmanje 16 država članica. To bi omogućilo državama članicama da pokrenu koordinisanu kampanju u maju. Testovi će uključivati sastav zajedničke potrošačke korpe, koji se prodaju u većini država članica, i uključivaće hemijska i senzorska ispitivanja. Cilj je da se prvi rezultati predstave do kraja 2018. godine.

-Nastavljamo da razvijamo naš akcioni plan, kako bismo uklonili pitanje dvostrukog kvaliteta. Činjenica da učestvuje 16 država članica jasan je znak da ovo nije pitanje podjele Istoka i Zapada. Ujedno, reforma zakonodavstva EU o potrošačima “New Deal for Consumers“ koju ćemo predstaviti u aprilu, otežaće kompanijama da obmanjuju potrošače. Takođe, očekujem da industrija živi prema očekivanjima kupaca i nudi proizvode istog kvaliteta širom EU – naglasila je.

Kako bi se riješilo ovo pitanje, Komisija je još u septembru 2017. usvojila smjernice o tome kako primeniti i sprovoditi zakone o zaštiti potrošača EU. Takođe je ponudila sredstva za podršku aktivnostima koje sprovode država članica. Poverenica Jourova se nekoliko puta susrela sa predstavnicima prehrambene industrije kako bi zatražila od njih da zaustave prakse diferencijacije proizvoda. Neki proizvođači već su počeli da mijenjaju svoje recepte, kako bi osigurali da se isti proizvodi prodaju širom EU.

Izvor: Portal Crna Gora 

Komentariši