PODIJELI

Veoma niske temperature koje su ovih dana okovale region mogu stvoriti veliku štetu na vodnoj infrastrukturi, ali i u domovima i vikendicama građana.

Na niskim temperaturama može doći do smrzavanja vode na priključnim vodovima prema potrošačima, što može uzrokovati pucanje stakla vodomjera i spojne cijevi, javlja N1.

Stoga se potrošačima preporučuje sljedeće:

Potrošači moraju voditi računa o tome da instalacije ne ostavljaju na duže vrijeme (odlazak na put) bez nadzora u stanju napunjenosti sistema vodom, a bez protoka, kako bi se na internim instalacijama spriječilo smrzavanje.

Postoji mogućnosti zaleđivanja internih vodovodnih instalacija ako nijesu ugrađene na propisanoj dubini i ako u vrtnim slavinama koje su montirane iznad vodomjernog okna nije ispuštena voda. U uslovima niskih temperatura poželjno je da potrošač vrši redovan pregled vodomjernog okna, osigura da je poklopac zatvoren, a u slučaju ekstremno niskih temperatura potrebno je zaštititi instalacije unutar vodomjernog okna zaštitnim sredstvima (priručna su deke i tkanina, a propisana staklena vuna i sl.).

Potrebno je pripaziti da se vodomjeri ne smrznu te da ne dođe do pucanja stakla na brojilu na priključnim vodovima u podrumskim prostorijama koje nisu grijane, posebno u prostorima koji imaju nezaštićene otvore (razbijene podrumske prozore).

Potrošači koji imaju vodomjerne ormariće u vanjskim zidovima objekata treba da ih pregledaju i po mogućnosti zaštitite od smrzavanja (naročito ako grijni elementi unutar ormarića ne rade ili nijesu ugrađeni).

Izvor: RTCG

Komentariši