PODIJELI

Za podsticanje i razvoj poljoprivrede u 2018. Opština Pljevlja izdvojiće 302.000 eura, što je na nivou prethodne godine.

Najviše novca, 69.000 eura biće izdvojeno za subvencije za mlijeko. Opština će stočarima za svaki litar isporučen registrovanim mljekarama isplaćivati po tri centa kao i prethodne godine.

“Od ukupne proizvodnje u Opštini Pljevlja većina neprerađenog mlijeka ostaje na gazdinstvu i domaćinstva to mlijeko prerađuju u mlječne proizvode sir i kajmak ili koriste za vlastitu potrošnju. Ti proizvodi pojavljuju se na organizovanom tržištu u veoma ograničenom obimu. S druge strane, potražnja za komercijalnim mlječnim proizvodima je sve veća, posebno u turističkim područjima. Niska proizvodnja mlijeka po grlu i sve veći zahtjevi u pogledu kvaliteta mlijeka, smanjuju interes proizvođača za prodaju mljekarama. I pored periodičnih viškova sirovog mlijeka na tržištu, podizanje konkurentnosti mljekarskog sektora kroz direktnu podršku proizvođačima, može znatno ubrzati razvoj tržišne proizvodnje mlijeka i njeno prilagođavanje standardima EU”, navodi se u programu mjera agrarne politike za ovu godinu.

Oko 60.000 eura Opštine će izdvojiti za unapređenje stočarstva odnosno uzgoj priplodnih junica i tov junadi.

Pravo na novčanu podršku do 100 eura po grlu, imaju poljoprivredna gazdinstva koja vrše organizovan tov junadi.

Sa 20.000 eura Opština će pomoći proizvodnja kontinentalnog voća, a sa 25.000 jagodastog voća.

“Iako postoje povoljni agroekološki uslovi i rapoloživi ljudski resursi, proizvodnja jagodastog voća u opštini Pljevlja nije dovoljno zastupljena. Proizvodnja jagodastog voća je, ako se organizuje na pravi način visokoprofitabilna i može da dovede do napretka, kako pojedinih gazdinstava tako i lokalne zajednice. Strategije ruralnog razvoja, u 2012. godini je započeta inicijativa za povećanje proizvodnje jagodastog voća i do sada se kreće uzlaznom linijom”, navodi se u dokumentu.

Svi koji podignu zasade maline dobiće direktnu pomoć od 500 eura po hektaru a Opština će sa 50 odsto podržati nabavku sadnog materijala za zasađene površine od 0,10 do 0,30 hektara a trideset odsto troškova snosiće za veće zasade.

Opština će subvencionirati poljoprivrednike koji se odluče da proizvode povrće, cvijeće, ljekobilje i šampinjone, proizvodnju organske hrane, kao i nabavku opreme, priključaka i sitne mehanizacije, plastenika i sistema za navodnjavanje.

Predviđena je i podrška za 15 mladih pčelara početnika za nabavku po tri košnice, za koje će u potpusnosti Opština snositi trošak.

Opština će sa 50 odsto subvencionirati i osiguranje registrovanih poljoprivrednika za penzijsko i zdravstveno osiguranje. Za ovu namjenu Opština će izdvojiti šest hiljada eura.

Izvor: Vijesti

Komentariši