PODIJELI

Više od četvrtine Zemljine površine postaće znatno suvlje čak i ako čovječanstvo uspije da ograniči globalno zagrijevanje na dva Celzijusova stepena, što je cilj dogovoren Pariskim klimatskim sporazumom, upozorili su naučnici.

Ali ako se zagrijevanje zadržalo na 1,5 stepeni, to bi moglo da ograniči sušenje za desetinu, čime bi se spasilo dve trećine Zemlje za koje se to predviđa pod granicom od dva stepena, stoji u istraživanju objavljenom u časopisu Nature Climate Change.

Zagrijevanjem od 1,5 stepeni će djelovi južne Evrope, južne Afrike, centralne Amerike, obale Australije i jugoistoka Azije – oko petine čovječanstva – “izbjeći znatnu aridifikaciju” predviđenu pod dva stepene Celzijusova, istakao je Su-Džong Džeong sa Univerziteta za nauku i tehnologiju u kineskom Šenženu, jedan od autora studije.

“Postizanje granice od 1,5 stepeni bio bi važan čin smanjenja vjerovatnosti aridifikacije i povezanih posledica”, rekao je Džeong.

On je sa grupom naučnika koristio projekcije sedam klimatskih modela kroz različite scenarije zagrijevanja kako bi predvidio obrasce sušenja tla.

Aridifikacija je velika prijetnja koja ubrzava degradaciju i desertifikaciju tla, kao i gubitak biljaka i drveća ključnog za apsorpciju ugljen-dioksida koji grije Zemlju.

Time se povećavaju rizici od suša i požara i utiče se na kvalitet vode za piće i poljoprivredu.

Naučnici su došli do zaključka da će u slučaju zagrijevanja od dva stepena, koje bi se moglo dogoditi između 2052. i 2070. godine, između 24 i 32 odsto sveukupnog Zemljinog tla postati suvo.

Ali ako će ono iznositi 1,5 stepeni, taj bi se učinak mogao smanjiti na 8 ili 10 odsto sveukupne površine.

Izvor: tvojportal

Komentariši