PODIJELI

Prema procjeni direktorice NVO Nacionalna organizacija za rijetke bolesti Nataše Bulatović 35,000 građana Crne Gore boluje od neke od rijetkih bolesti.

Povodom Međunarodnog dana rijetkih bolesti, koji se obilježava danas, Bulatović je za Pobjedu kazala da su najčešći problemi sa kojim se suočavaju oboljeli nedovoljno informacija, teško postavljanje dijagnoze, ali i nedostupnost terapije i ljekova.

Ona je objasnila da kada su u pitanju rijetke bolesti zbog simptomatologije i specifičnih medicinskih procedura najkompleksnije je postavljanje dijagnoze.

Bulatović je za Pobjedu navela da upravo zbog rijetkosti ove procedure nekada potraju. Ona ističe da je sa liječenjem rijetkih bolesti potrebno početi što prije, jer pravovremeno liječenje često određuje tok i prognozu bolesti.

On je navela da za rijetka oboljenja lijek ne postoji, a kao posljedica mnogih oboljenja javlja se trajni invaliditet.

Bulatović je u razgovoru za Pobjedu navela da u Crnoj Gori postoje metode za liječenje nekih od rijetkih bolesti, ali je to segment koji kontinuirano treba unapređivati i pratiti novine, posebno kada su u pitanju dijagnostika i liječenje.

“Veliki broj ljekova za rijetke bolesti veoma je skup i time nedostupan i u bogatijim zemljama, jer se razvijaju za mali broj ljudi na svjetskom nivou. Ipak, to je sve pitanje organizacije zdravstvenog sistema u državi”, istakla je Bulatović.

On ja naglasila da liječenje oboljelih od rijetke bolesti obično zahtijeva odlazak u klinike van granica Crne Gore.

Izvor: Pobjeda

Komentariši