PODIJELI

Od danas se u Crnoj Gori više neće izdavati štampani ljekarski recepti a ljekari će umjesto papirnog obrasca prepisivati terapiju u elektronskoj formi.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) Sead Čirgić potvrdio je Dnevnim novinama da se štampana verzija recepta isključuje se od danas iz crnogorskog zdravstvenog sistema zbog realizacije projekta uvođenja elektronskog recepta

On je podgoričkom dnevniku objasnio da ljekari prilikom propisivanja potrebne terapije pacijentima neće izdavati papirne obrasce osim u situacijama, kako je to zakonom predviđeno, za droge ili psihotropne supstance, kao i za magistralne ljekove i zavojni materijal koji će se propisivati kao i do sada na ručnim receptima.

Realizacija elektronskog recepta biće moguća u svim državnim i privatnim apotekama na teritoriji Crne Gore, objasnio je Čirgić i dodao da će se propisani ljekovi od izabranog doktora podizati u apotekama uz zdravstvenu knjižicu.

U cilju prilagođavanja i postepenog prelaska na novi model omogućena štampa Izvještaja o propisanoj terapiji, ljekari će izdavati pacijentima na osnovu ličnog zahtjeva papirnate recepte i to u slučajevima propisivanja većeg broja recepata (dužeg spiska propisane terapije), radi lakšeg snalaženja pacijenata prilikom realizacije recepata.

Čirgić je Dnevnim novinama rekao da je za zainteresovane privatne apoteke koje nemaju ugovor sa Fondom, odnosno koje ne koriste postojeći informacioni sistem, razvijeno zasebno informatičko rješenje u obliku namjenskog portala za uvid u elektronske recepte.

Izvor: mondo.me

Komentariši