PODIJELI

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Margaret En Uehara i ministar prosvjete Damir Šehović razgovarali su danas o saradnji dvije zemlje na polju obrazovanja. Razgovarali su i o donaciji SAD Crnoj Gori za rekonstrukciju četiri crnogorske obrazovne ustanove.

SAD su donirale oko 550.000 dolara za rekonstrukciju četiri obrazovne ustanove, i to: “Sutjeska” u Podgorici, “18.oktobar” na Bioču, JPU “Radmila Nedić” u Beranama i OŠ “Mihailo Žugić” u Pljevljima. Međunarodni tender za izbor izvođača radova je završen i radovi na tim objektima će početi narednih mjeseci.

Ambasadorka Uehara i ministar Šehović danas potpisali su Memorandum o razumijevanju o jačanju i razvijanju kulturnih veza između SAD i Crne Gore putem Fulbrajtovog programa akademske razmjene. Memorandum sadrži mjere koje će oba partnera ispuniti kako bi obezbijedila da Fulbrajtov program nastavi da doprinosi razmjeni između dvije zemlje.

Fulbrajtov program podstiče dvosmjernu akademsku razmjenu. Pod pokroviteljstvom programa, američki istraživači i mladi predavači engleskog jezika dolaze u Crnu Goru. Program takođe šalje crnogorske istraživače i studente u Sjedinjene Države, kako bi obavili istraživanja i prenijeli informacije o istoriji i kulturi Crne Gore.

“Memorandumom se nastoji unaprijediti saradnja između obrazovnih, naučnih i istraživačkih institucija Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država, što zaista jeste značajan korak za Crnu Goru, posebno kada se uzme u obzir da je Fulbrajt jedan od najznačajnijih programa stipendiranja iz SAD”, kazao je ministar Šehović.

No osim navedenog, Šehović je iskazao posebno zadovoljstvo što može da najavi još jedan projekat koji je bio tema današnjeg sastanka sa ambasadorskom Uehara, a to je pitanje donacije Sjedinjenih Američkih Država Crnoj Gori u vidu obezbjeđenja sredstava za rekonstrukciju četiri crnogorske obrazovne ustanove u vrijednosti od preko pola miliona eura.

Izvor: CdM

Komentariši