PODIJELI

Iako bi pomislili da je “zreo za muzej”, legendarni “Švabo” uspješno parira i novijim modelima. Da li zbog toga što bi uskoro mogao u oldtamjere ili nečeg drugog, ovaj auto i dalje se visoko kotira kada je u pitanju potražnja.

Skoro tri decenije nakon što je prestao da se proizvodi veliki broj primjeraka legendarnog automobila “golf 2” i dalje svakodnevno “patrolira” putevima širom bivše SFRJ, a posebno Bosne i Hercegovine, a i Crne Gore.

Vozači kao osnovne prednosti za ovaj svojevrsni automobilski fenomen ističu funkcionalnost i jeftino održavanje pa u šali kažu da se djelovi za njega mogu naći i na kiosku.

Da su ovi navodi zaista istiniti i da je ovo vozilo godinama veoma traženo potvrđuju i statistike poznatog BiH oglasnika OLX gdje su Folksvagenovi “matorci” najtraženiji. Tako je bilo i u januaru ove godine – od deset najtraženijih pojmova “golfovi” su zauzeli prva tri mjesta, i to redom: 1. “golf 4”, 2. “golf 2” i na 3. mjestu “golf 5”!

Jedan Banjalučanin rekao je za MONDO portal da “golfa dvojku” vozi već skoro deset godina. Radi se o benzincu 1.8 GTI za kog tvrdi da je jako zahvalan.

Kupio sam ga jer su motori sa 8 ventila praktično neuništivi, a i samo održavanje kompletnog auta je dosta povoljno. Sad nakon toliko godina mogu reći da se rodila i ljubav, pa iako bih volio da imam i noviji automobil, ‘golfa’ bih zadržao i uradio kompletno renoviranje jer me nikad nije ostavio na putu“, rekao nam je D.B.

Ovaj putnički automobil kompaktne klase, između avgusta 1983. i decembra 1992. godine, proizveden je u više od 6,3 miliona primjeraka. Svoje prvo predstavljanje doživio je 1983. godine na Salonu automobila u Frankfurtu.

Koliku popularnost je stekao govori i podatak da je ime za američko tržište “rabit” promijenjeno u “golf”, a od strane novinara ove zemlje 1986. godine proglašen je za automobil godine.

“Golf 2” je prvi Folksvagenov model koji je prešao na automatsku proizvodnju i sklapan je preko industrijskih robota. Kao i njegov prethodnik, proizvodio se u varijanti sa troje i petoro vrata. Osim  fabrike u njemačkom Volfsburgu, proizvodio se širom svijeta, a između ostalog i u nekadašnjoj SFRJ – u Tvornici automobila Sarajevo (TAS).

Svi djelovi za ovo vozilo koji su proizvedeni na ovom području ispunjavali su najstrože standarde i po kvalitetu se nisu razlikovali od njemačkih.

Neki smatraju da je nakon legendarnog “fiće”, “stojadina” i ”juga” omiljeni automobil stanovništvu u bivšoj Jugoslaviji upravo “golf 2”. Posebno je bio popularan u BiH, gdje se, prema nekim podacima iz 2006. godine, procijenjuje da je gotovo 21 odsto svih automobila otpadalo na ovaj model!

Koliko je pojava fenomena zvanog “golf dva” zanimljiva, a u isto vrijeme i inspirativna pokazuje primjer jednog Sarajlije koji je 2016. godine kao svojevrsni omaž predoložio podizanje spomenika ovom automobilu.

Daniel Premec, magistar vajarstva, svoju zamisao još nije sproveo do kraja zbog, kako nam je rekao, odbrane doktorata i nedostatka novca za ovaj interesantan projekat.

On ima posebnu vrijednost predratnog blagostanja, jer ga nije svako mogao imati, a takođe i heroizam u ratu jer zapravo mnogi ljudi duguju svoje živote tom vozilu”, istakao je.

Ovaj Sarajlija rekao nam je i jednu zanimljivu informaciju. Da je “dvojka” još uvijek tražena i “kotrlja se” mimo ovih prostora pokazuje i primjer njegove prijateljice koja ga i dan danas vozi – u Londonu.

“Golf 2” može se još uvek videti širom Evrope, ali znatno manje pogotovo jer je u većini zemalja EU uveden novi zakon o zaštiti životne sredine, kao i nemogućnosti registrovanja automobila koji nemaju EURO motor.

Istorijat i tehničke specifikacije:

1983. – početak proizvodnje, hatchback troje vrata i petoro vrata, benzinski motor 1.1 (45 konjskih snaga), 1.3 (55 KS ), 1.6 (75 KS ), 1.8 (90 KS), dizel 1.6 D (54 KS), turbodizel 1.6 TD (70 KS ).
1984. – sportska verzija GTI sa 1.8 benzinskim motorom (112 KS), turbo dizel verzija GTD sa 1.6 TD motorom i 80 KS.
1985. – GTI verzija sa benzinskim motorom 1.8 i 107 KS .
1986. – modernizacija verzije GTI (širi blatobrani, dupli farovi), benzinski motor 1.8 za verziju GTI sa snagom od 139 KS. Verzija Syncro 4×4.
1987. – modernizacija karoserije, 1.8 benzinski motor (84 KS) i 1.8 (98 KS). GTI verzija – benzinski motor 1.8 litara i 129 KS.
1989. – Rally sport verzija sa 1.8 benzinskim motorom (160 KS).
1990. – Dizel 1.6 D (60 KS), turbodizel 1.6 TD (80 KS), sportska verzija G60 benzinski motor 1.8 (160 KS), terenska Country verzija povišena od zemlje 18 cm i 4×4 (Syncro).
1991. – verzija G60 4×4 (Syncro).

Izvor: mondo.rs

Komentariši