PODIJELI

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u januaru je, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila 145,9 miliona eura, što je 16,2 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 25,6 miliona eura, što je 5,8 odsto više u odnosu na uporedni period. Uvoz je bio viši 18,7 odsto i iznosio je 120,3 miliona eura.

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 21,3 odsto i manja je u odnosu na isti prošlogodišnji period, kada je iznosila 23,9 odsto”, navodi se u saopštenju.

U strukturi izvoza najviše su zastupljeni proizvodi svrstani po materijalu u iznosu od 9,5 miliona eura,, koji čine obojeni metali 6,9 miliona eura, i gvožđe i čelik 1,9 miliona eura,.

U strukturi uvoza najviše su zastupljeni mašine i transportni uređaji u iznosu od 27,6 miliona eura,, koji čine drumska vozila 7,9 miliona eura, i električne mašine, aparati i uređaji 6,2 miliona eura,.

Najveći spoljnotgovinski partneri u izvozu bili su Srbija sa 5,6 miliona eura, Turska sa 3,9 miliona i Mađarska 3,6 miliona eura.

U uvozu, najveći spoljnotrgovinski partneri bili su Srbija sa 20,9 miliona eura,, Kina sa 12,2 miliona EUR i Njemačka 9,9 miliona eura.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne trgovine (CEFTA) i Evropskom unijom (EU).

Izvor: mondo

Komentariši