PODIJELI

U Crnoj Gori je tokom prošle godine sklopljen 3321 brak, a razvedena 633. Očekivano, najviše brakova je i sklopljeno (1077) i razvedeno (227) u Podgorici, podaci su MONSTAT-a.

Pored Podgorice po velikom broju razvoda brakova ističu se Bar (82), Nikšić (80), Rožaje (51) i Bijelo Polje (35).
S druge strane zanimljivo je da u devet crnogorskih opština u 2017. godini nije bilo razvoda brakova. Da u njihovim opštinama brakovi „traju i u dobru i zlu do kraja života“ mogu se pohvaliti stanovnici Andrijevice, Budve, Gusinja, Kotora, Mojkovca, Petnjice, Plužina, Šavnika i Tivta.

Više rođenih nego umrlih

U našoj državi je prošle godine evidentiran veći broj rođenih (7422) nego umrlih (6511). Od ukupnog broja rođenih 3869 je bilo dječaka, a 3553 djevojčice, što statistički znači da je dnevno u prosjeku na svijet došlo 20 mališana.

Po dostupnim podacima MONSTAT-a tokom prošle godine umrlo je više muškaraca (3432) nego žena (3079).
Za brigu je podatak da je u Pljevljima u 2017. godini zabilježeno da je broj umrlih značajno veći od broja rođenih. U gradu pod Golubinjom rođeno je 189, a preminulo čak 427 osoba. Negativan prirodan priraštaj zabilježen je i u Andrijevici, Beranama, na Cetinju, u Gusinju, Kolašinu, Mojkovcu, Nikšiću, Petnjici, Šavniku, Ulcinju i na Žabljaku.

Sa sjevera se i dalje odlazi, a na jug dolazi

Nije novost da je sjever države i dalje nerazvijen, da posla nema, te da su stanovnici u potrazi za sigurnijim životom napuštali rodna ognjišta. Tokom prethodne godine stanovništvo je najviše odlazilo iz skoro svih sjevernih opština.

Najviše ih je napustilo Nikšić (675) i Bijelo Polje (638). Na listi gradova iz kojih više stanovništva odlazi nego što se doseljava, pored Nikšića i Bijelog Polja, su i Berane, Cetinje, Kolašin, Plav, Pljevlja, Rožaje i Žabljak.

MONSTAT je evidentirao da se u Podgoricu doselilo najviše stanovnika (2027), a da je napustilo 851. Osim Pogdorice veći broj stanovnika se doselio u Bar (508), Budvu (495), Tivat (225) i Ulcinj (135).

Na osnovu ovih podataka može se zaključiti da već godinama društvo i pored brojnih apela i utvrđenih činjenica nije uradilo dovoljno da stanovnike sa sjevera države motiviše da ostane u zavičaju.

Izvor: CdM

Komentariši