PODIJELI

Kupovina domaćih proizvoda vrlo je važna podrška razvoju crnogorske privrede, ukazali su iz Ministarstva ekonomije i Privredne komore (PKCG).

Ministarstvo ekonomije iniciralo je projekat ”Promocija domaćih proizvoda i usluga u funkciji izgradnje nacionalnog brenda”, koji će se realizovati u saradnji sa PKCG i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), piše Pobjeda.

Cilj pokretanja tog projekta je podrška razvoju crnogorske privrede, kao i izgradnja nacionalnog brenda i jačanje spremnosti potrošača za kupovinu domaćih proizvoda.

Iz Ministarstva ekonomije ukazali su da bi vidljivost crnogorskih proizvoda na domaćem tržištu morala biti veća, a da bi se to promijenilo uskoro će pokrenuti projekat čiji će primarni cilj biti povećanje vidljivosti, a samim tim i prodaje domaćih proizvoda.

”Namjera je da kod građana ojačamo „ekonomski patriotizam“, odnosno svijest o značaju kupovine domaćih proizvoda”, naveli su iz Ministarstva ekonomije.

Predstavnici tog Vladinog resora predočili su da projekat ima ideju da se u najvećim trgovinskim lancima u Crnoj Gori obezbijedi poseban prostor, odnosno pozicija gdje će svi crnogorski proizvodi biti pozicionirani na jednom mjestu i obilježeni jedinstvenom oznakom.

Oni tvrde da crnogorski proizvođači kvalitetom i kapacitetom ni u kom smislu ne zaostaju za zemljama regiona ili Evropske unije (EU).

”Barijera na koju najveći broj njih nailazi je vidljivost i nemogućnost zadovoljenja tržišnih potreba za plasman proizvoda”, rekli su predstavnici Ministarstva.

Oni su dodali da je kupovina domaćih proizvoda vrlo važna podrška razvoju crnogorske privrede, jer dajući im prednost u odnosu na uvozne obezbjeđuje se veća konkurentnost mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika.

Predstavnici PKCG, ukazujući na značaj kupovine domaćih proizvoda, naveli su da, prema procjenama pri toj kupovini državi ostaje 80 do 85 odsto vrijednosti, računajući na zarade radnika, poreze, doprinose, troškove struje, vode, sirovine.

”Dok kupujemo uvozni proizvod u istoj vrijednosti, u državi ostaje samo oko 20 do 30 odsto vrijednosti, na ime PDV, carina i manjih pratećih troškova. Kupovinom domaćih proizvoda omogućavaju se dodatna ulaganja u proizvodnju i zapošljava domaća radna snaga”, ukazali su iz PKCG.

Oni su naveli da se podizanjem stepena konkurentnosti domaćih preduzeća podstiče razvoj primarne proizvodnje, doprinosi ruralnom razvoju i obezbjeđuje povoljniji trgovinski bilans.

”Domaći proizvođači još traže mjesto za svoje proizvode na crnogorskom tržištu, bez obzira na kvalitet po kojem su, vrlo često, ispred konkurencije”, rekli su iz PKCG.

Predstavnici PKCG smatraju da je udruženim sredstvima i zajedničkom akcijom svih aktera u lancu proizvodnje i potrošnje, države, udruženja, proizvođača, trgovaca, potrošača, kroz turizam, potrebno stvoriti ambijent za bolje pozicioniranje domaćih proizvoda.

”Za bolji plasman domaćih proizvoda potrebno je osmišljenom kampanjom objasniti potrošačima koliko ih je važno kupovati i koje prednosti donosi tako uloženi novac. Stalni rast deficita u robnoj razmjeni sa inostranstvom naglašava potrebu za ovakvim djelovanjem”, istakli su predstavnici PKCG.

Oni su ukazali da je za uravnoteženje spoljnotrgovinskog bilansa, kupovina domaćih proizvoda važna koliko i izvoz i predočili da se i vodeće države EU okreću domaćoj hrani.

Iz PKCG naglasili su da se proizvođači moraju veoma potruditi da cijena njihovih proizvoda odražava kvalitet, da budu stalno dostupni, da imaju kontinuiran kvalitet, te da nakon što jednom zadobiju povjerenje potrošača taj odnos njeguju i stalno unapređuju.

PKCG od 2009. godine realizuje projekat „Dobro iz Crne Gore“ a pravo korišćenja tog nacionalnog žiga stekla je 21 crnogorska kompanija za 95 proizvoda i jednu uslugu.

Najnovije istraživanje, koje je za potrebe projekta ”Dobro iz Crne Gore” radila agencija IPSOS, pokazalo je da 47 odsto ispitanika smatra da kupovinom domaćih proizvoda kupci manifestuju svoj patriotizam. I pojedini crnogorski trgovački lanci u posljednje vrijeme samoinicijativno pokreću projekte kojima dodatno promovišu domaće proizvode u svojim trgovačkim objektima.

Izvor: Pobjeda

Komentariši