PODIJELI

Većina kompanija ostaje uspešna zahvaljujući svojoj sjajnoj reputaciji. Ali ne uvijek. Raša tudej je rješila da otkrije neke njihove mračne strane.

Tako je taj list sastavio top listu pet kompanija za koje smatra da su najveće “zloće”.

Monsanto

Kompanija kojoj nije potreban uvod, predstavnik i slično. Monsanto je jedan od najvećih svijetskih proizvođača pesticida i GMO sjemena. Poznato je da je to prva kompanija koja genetski modifikuje sjeme kako bi bilo otporna na pesticide i herbicide. Monsantovi herbicidi su navodno, uništili milione hektara, dok njegove hemikalije dodate listovima proizvoda uzrokuju rak i mnoge druge zdravstvene probleme.

Epl

Epl je nedavno bio optužen za maltretiranje ili neplaćanje svojih radnika, sakrivanje novca u ofšoru i neplaćanje poreza. Takođe je optužen za kršenje zdravstvenog i ekološkog zakonodavstva i zloupotrebu položaja tamo gde imaju monopol na tržištu. I, oh, da, namerno usporavaju starije ajfon telefone.

Nestle

Najveća svetska kompanija za hranu i piće Nestle tvrdi da je posvećena poboljšanju kvaliteta života i da doprinosi zdravoj budućnosti. Međutim, uvučen je u brojne skandale u vezi sa radom u teškim uslovima. Kršenja radnih prava prijavljena su u njihovim fabrikama u različitim zemljama.

Filip moris

Proizvodi američke multinacionalne kompanije za proizvodnju cigareta i duvana prodaju se u više od 180 zemalja. Filip Moris je vlasnik i Marlbora. Još 1999. godine, Fillip Moris se obratio zvaničnicima Češke, objašnjavajući kako bi pušenje u stvari pomoglo njihovoj ekonomiji, zbog smanjenja troškova oko zdravstvene zaštite zbog građana koji umiru rano.

Mekdonalds

Američka fast-fud kompanija Mekdonalds osnovana je 1940. godine. Kompanija ima dugu istoriju užasnih radnih praksi. Stalno je pod kritikama da prodaje nezdravu džank hranu, što doprinosi zdravstvenim problemima. Eksperimenti su pokazali i da njihovi hamburgeri ne mogu sami da se raspadnu.

Raša tudej navodi i da ima još kompanija koje bi mogle da se nađu na ovoj listi“: Goldman Saks, JPMorgan čejs, Ekson mobajl, Britiš amerikan tobako, Bajer, Majkrosoft, Gugl, Fejsbuk, Amazon, Volmart.

Izvor: B92

Komentariši