PODIJELI

Ako to radite, samo tako nastavite, a ako ne – evo zašto bi trebalo da počnete.

Često se kaže da oni koji ne umiju da se šale na svoj račun, nemaju “pravo” ni da zbijaju šale na račun nekog drugog. Ispostavilo se da su ljudi koji se šale na svoj račun su u boljem psihološkom stanju, pokazala je studija.

Kada čujete da neko niže šale na svoj račun, možda biste pomislili da to radi da sakrije svoje nesigurnosti.

Međutim, nedavno sprovedena studija je pokazala da nije tako, odnosno da su osobe koje se šale na svoj račun zapravo srećnije i imaju više samopouzdanja.

Naučnici su odlučili da istraže različite vrste humora kako bi shvatili da li to ima uticaj na način na koji se suočavaju sa bjesom i ljutnjom.

U studiji je učestvovalo 1.068 Španaca starosti između 18 i 65 godina. Stručnjaci su analizirali tipove humora pomoću određenih upitnika, a jedan od zanimljivih rezultata te studije je da zbijanje šala na svoj račune ne mora da ima negativne konotacije kako se ranije mislilo.

“Posebno smo obratili pažnju na tendenciju učesnika da se šale na svoj račun i shvatili smo da je takav humor povezan sa boljim psihološkim stanjem osobe, sa srećom i u manjoj mjeri druželjubivošću”, kaže koautor studije Horhe Tores Marin.

Kada je reč o nekim drugim vrstama humora, ispostavilo se da pričanje jednostavnih šala koje bi se mogle svidjeti većini pomažu u jačanju društvenih veza.

Šale na sopstveni račun takođe pomaže ljudima da prevaziđu neke neprijatne situacije tako što u svakoj situaciji mogu da pronađu nešto humoristično.

Međutim, iako smijanje na sopstveni račun ima prednosti, istraživači su takođe primjetili da to može da bude i oružje za potiskivanje bjesa.

“Rezultati pokazuju da humor, čak i kada je predstavljen kao bezazlen i dobronamjeran, takođe može da bude strategija za maskiranje negativnih namjera”, kaže jedan od autora Hine Navaro-Kariljo.

Izvor: mondo

Komentariši