PODIJELI

Direktor Fonda zdravstva Sead Čirgić za DN pojašnjava da elektronski recept egzistira u sistemu dugo, te da se problem javio u snabdjevenosti apotekama.

“Jedina novina za osiguranike vezana za elektronske recepte je ta što se ne štampaju. Svi problemi koji su nastali bili bi isti i da je papirna forma i dalje u upotrebi. Suština problema nije u elektronskom receptu. Ne postoji nijedna primjedba vezana za elektronski recept, ni od izabranih ljekara ni od farmaceuta. Ukupno je do sada realizovano 40.000 elektronskih recepata, tako da u tehničkom smislu to funkcioniše bez ijednog problema. Problem se javlja u snabdjevenosti apoteka ljekovima”, napominje Čirgić.

On ističe da neće dozvoliti da se pacijentima nudi da kupe lijek koga ima na lageru. Kako bi se to spriječilo ubuduće, organizovan je sastanak sa predstavnicima farmaceutskih kuća.

“Problem je u tome što apoteka ili nema ili ima lijek, a neće da ga izda na recept, već hoće da ga proda. To ne smije da se radi. Dakle, oni moraju imati ljekove, ljekovi se moraju izdati. Ministarstvo zdravlja je potpisivanjem ugovora obezbijedilo da proizvođači snabdijevaju apoteke potrebnim lijekovima, a ukoliko ima problema sa tim, potrebno je da se obrate Ministarstvu zdravlja da bi se reagovalo shodno potpisanim ugovorima. U slučaju da privatne apoteke ubuduće ne budu poštovale ovo pravilo, ići će se sa kaznenim mjerama sve do raskida ugovora. To će biti jasna poruka”, kazao je Čirgić.

Ipak biće biti potrebno vremena da se sve usaglasi, jer se apotekari još uhodavaju, zato što su se izmijenile liste lijekova.

Neki ljekovi koji su bili na pozitivnoj listi sad su prebačeni na negativnu, a neki lijekovi sa negativne liste prebačeni su na pozitivnu. Sad pored liste koja u cjelosti ide na teret Fonda, postoji doplatna lista ljekova, pa pacijenti moraju da učestvuju. Ono što je bitno je da više ne smiju da se izdaju paralele. Tako, na primjer, u slučaju da je nekom prepisan ‘ranisan’, može isključivo on da se uzme. Više ne mogu farmaceti pacijentima izdavati lijek koji je istog sastava i jačine, ali od drugog proizvođača, mišljenja su pojedini farmaceuti.

Izvor: RTCG

Komentariši