PODIJELI
Everyone knows the right answear

Sindikat prosvjete Crne Gore uputio je danas Vladi i resornom ministarstvu zahtjev za otpočinjanje pregovora o povećanju plata.

Iz Sindikata je saopšteno da su zaposleni u prosvjeti opterećeni ubrzanim promjenama u obrazovnom sistemu, gdje se od njih očekuje da motivisano iznesu sve zahtjeve koji im se postavljaju novim zakonima i reformom obrazovnog sistema.

Glavni odbor Sindikata zaključio je na sjednici u petak da je položaj i tretman prosvjetnih radnika na nezadovoljavajućem nivou, i da njihov materijalno-socijalni status ne prati proklamovane ciljeve Vlade.

Prosvjetni radnici su, kako se navodi, nezadovoljni činjenicom da su njihove plate i dalje ispod državnog prosjeka.

Iz Sindikata su ukazali da je prosječna zarada u prosvjeti 485 eura, dok je na nivou države 512, a u javnoj upravi 593 eura.

“Ovi podaci dovoljno govore o mjestu obrazovnog sistema u državi i odnosu Vlade prema zaposlenima u obrazovanju, koji bi trebalo da sprovode njen proklamovani strateški cilj”, naveli su u saopštenju.

Sindikat je predložio da se pregovori o povećanju zarada u obrazovanju vode u pravcu traženja unutrašnjih rezervi, preraspodjela i racionalno trošenje budžetom već opredijeljenih sredstava, usklađivanja Granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru.

Oni su ukazali i na mogućnost obezbijeđivanja dijela sredstava za povećanje zarada kroz rebalans budžeta, imajući u vidu pozitivne ekonomsko-finansijske pokazatelje u državi.

Iz Sindikata su kazali da očekuju od predsjednika Vlade Duška Markovića i ministra prosvjete Damira Šehovića da u najskorijem roku odgovore na inicijativu i otpočnu pregovore.

Izvor: Mina bussines

Komentariši