PODIJELI

Produžite život hrani koju jedete

Kada kupite banane, vjerovatno ih ostavite zajedno? Greška! Tako se brže kvare. Odvojite ih. Zelenu salatu odmah operite i stavite je u staklenu kutiju koja može da se zatvori hermetički. Južno voće ne držite tik uz jabuke i kruške, jer će se brže pokvariti.

Produžite život svom brijaču

Nakon upotrebe brijač isperite jakim mlazom vode, zatim ga dobro protresite i istrljajte alkoholom. Držite ga na suvom mestu. Tako će žilet u brijaču duže biti oštar.

Okrećite svoj dušek povremeno

Makar na tri mjeseca okrenite dušek na kojem spavate – tako ćete mu produžiti rok trajanja. Što se tiče jastuka, ostavite ih napolju uvijek kada je lijep sunčan dan.

Izbjegavajte sušenjenje veša u mašini

Ne samo da ćete potrošiti manje struje, već će i vaša garderoba i ostale stvari koje sušite u mašini, duže trajati. Ali, kada sušač koristite, zakopčajte sve što ima rajsferšlus.

Slobodan dan za cipele

Ako vaše cipele imaju kožni đon, obavezno ga ojačajte gumenim i ne nosite ih svaki dan. Kožne cipele su osjetljive na vlagu i traju duže ako im date “slobodan dan”.

Napravite listu za šoping

Da biste izbjegli impulsivnu kupovinu i bacanje novca na stvari koje vam, zapravo ne trebaju (ali to shvatite tek kada dođete kući), pre nego što krenete u šoping napravite listu – šta vam sve, zaista treba.

Isključujte svijetlo

Provjerite da li ste isključili svijetlo u prostorijama u kojima ne boravite. Sijalica nije veliki potrišač struje, ali dinar po dinar…

Ostavite pušenje

Objašnjenje nije potrebno.

Vježbajte sami

U cilju štednje ne treba da se lišite redovne fizičke aktivnosti, ali to ne mora mnogo da vas košta. Zapravo, može biti sasvim besplatno – vježbajte sami kod kuće gledajući vježbe na YouTube, ili probajte neku od milion aplikacija koje nude virtualne trenere. Ako vas to sve smara – džogirajte! Ništa ne košta.

Zamrzavajte hranu

Svaki ručak koji vam pretekne, ili namirnice koje niste iskoristili – stavite u zamrzivač. Pasulj, sarme, grašak… sva ta divna jela mogu da se podgriju i ručaju kada ne budete imali vremena za kuvanje.

Učlanite se u biblioteku

Čitanje je divan hobi, ali ne morate baš sve knjige koje vas zanimaju da kupite. Učlanite se u biblioteku i čitajte godinu dana za cenu jedne nove knjige.

Napravite kasicu

Nije važno da li ćete kupiti neki fensi model, ili ćete sami napraviti kasicu od prazne tegle, na primer, važno je da je redovno punite, sitnim i svakim drugim novcem koji vam tokom dana ostane po džepovima.

Izvor: mondo

Komentariši