PODIJELI

Vitamin K možda vam ne zvuči tako poznato kao vitamini A, B, C, D i E, ali je svejedno veoma važan za zdravlje.

Nedavno sprovedene kliničke studije su pokazale da vitamin K2 može da spriječi gubitak gustine kostiju koji dolazi s godinama, a takođe može i da poboljša kardiovaskularno zdravlje tako što smanjuje krutost arterija.

Ali, dobri efekti ovog vitamina se tu ne završavaju. Vitamin K2 takođe spriječava gubitak elastičnosti kože, pomaže kod proširenih vena, a važi i za prirodni “anti ejdžing” suplement.

Šta je vitamin K

Vitamin K se rastvara u mastima, pomaže protiv zgrušavanja krvi i doprinosi zdravlju srca, kostiju i imunom sistemu.

Postoje dvije različite forme: vitamin K1 koji se najviše nalazi u zelenom povrću poput spanaća, kelja, brokolija, i vitamin K2 koji se nalazi u mesu, jajima, mlečnim proizvodima, nekim sirevima i jogurtima.

Glavna uloga vitamina K1 je da obezbijedi normalan protok krvi, dok je uloga vitamina K2 potpuno drugačija – on usmjerava kalcijum u dijelove tijela kojima je potreban.

Vitamin K2 aktivira proteine koji pomažu da kalcijum stigne do kostiju, što je od ključne važnosti za gustinu i čvrstoću kostiju. Ovaj vitamin ne samo da usmjerava kalcijum u tijelu, nego i “brine” za to da se skladišti u kostima, umjesto u arterijama jer bi to moglo da dovede do krutih arterija.

Kome treba vitamin K

Studija je pokazala da jedno od troje ljudi nema dovoljno ovog vitamina u tijelu. U najvećem broju slučajeva, nedostatak ovog vitamina primjetan je kod starijih, ali i kod onih koji imaju povišen krvni pritisak, dijabetes tipa 2, hronične bolesti bubrega ili kardiovaskularna oboljenja.

Nizak nivo vitamina K može da bude rezultat loše ishrane, povećanog unosa alkohola, starenja ili uzimanja pojedinih lijekova. Štaviše, jedna studija je pokazala da lijekovi koji se koriste za kontrolu nivoa holesterola mogu da dovedu do nedostatka vitamina K2 u telu.

Osim toga, loš rad sistema za varenje takođe može da bude krivac za manjak vitamina jer dobre bakterije u organizmu pretvaraju vitamin K1 u K2.

Koji su znaci manjka vitamina K

Ukoliko vam koža lako poplavi ili se raskrvari, moguće je da imate nedostatak vitamina K. Pored toga, karijes zuba, loše zdravlje desni, slabe kosti i srčani problemi mogu da ukažu na manjak ovog vitamina.

Stručnjaci upozoravaju da pretjerana upotreba antibiotika, zbog negativnog uticaja na bakterije u stomaku, može da smanji apsorpciju vitamina K2 iz hrane.

Oni ističu i da je potrebno da tinejdžeri i žene u menopauzi unose više vitamina K2. Adolescenti se unošenjem ovog vitamina blagovremeno brinu za svoje kosti i kardiovaskularno zdravlje. Kada je riječ o ženama u menopauzi, u tom periodu zbog opadanja nivoa hormona estrogena gustina kostiju može da opadne i za 20 odsto, pa je ovaj vitamin neophodan da bi se gustina sačuvala.

Na kraju, ne treba zanemariti ni to što vitamin K2 spriječava da se višak kalcijuma nataloži u koži i “ubije” njenu elastičnost. Drugim riječima, ovaj nepravedno zanemareni vitamin čuva elastičnost kože čineći da izgledate mladoliko.

Izvor: mondo

Komentariši