PODIJELI

NVO Green Home organizovao Javnu tribinu na temu “Pljevlja nakon sanacije Prvog bloka termoelektrane i realizacija energetskih infrastrukturnih projekata“, u Pljevljima.

Nakon nekoliko prezentacija sugrađani su postavljali brojna pitanja. Naše sugrađane je interesovala zbog čega ponuđač peleta i briketa ne ispunjava ugovorene obaveze i zašto lokalna uprava ne preduzima zakonske mjere.

-„Istina je da imamo problema u realizaciji ugovora“, odgovorio je sekretar Sekretarijata za stambeno – komunalne poslove, saobraćaj i vode Zoran Čolović. „Dobili smo shodno javnim nabavkama nepouzdanog partnera, odnosno jedinog koji se javio na javni poziv. Naša procjena je bila da bi raskidom ugovora bili oštećeni samo korisnici subvencionisanog peleta i briketa. Pošto se približava kraj grejne sezone mi ćemo pokrenuti protiv tog dobavljača , shodno zakonu, neke sudske postupke. Do sada je realizovano oko 50% ovog ugovora.

Obratićemo se i Ministarstvu održivog razvoja i turizma, da nam naredne grejne sezone dozvoli da korisnicima, koji donesu validan račun o nabavci peći na pelet isplatimo novčana sredstva. Ovo zavisi od Ministarstva“, istakao je Čolović

Čolović kaže da su kratkoročne mjere sa zamjenom energenata dale mali doprinos na poboljšanju kvaliteta vazduha, ali su  podigle svijest građana na jedan veći nivo. Kada se prije tri godine počelo sa realizacijom projekta subvencinisanog peleta bilo je oko 220 peći sada ih je preko 500.

Komentariši