PODIJELI

U martu ove godine navršava se 75 godine od Bitke na Neretvi u Drugom svjetskom ratu. Organizacija boraca NOR-a Pljevlja ne zaboravlja taj važan datum naše istorije.

U martu ove godine navršava se i u Savezu boraca NOR-a obilježava 75 godina bitke na Neretvi, koja se desila u toku Četvrte neprijateljske ofanzive.

U borbama na Neretvi okršajima 4. neprijateljske ofanzive učestvovali su i borci pljevaljskog kraja iz sastava Treće proleterske brigade. U borbama na Neretvi i u toku 4. Ofanzive poginula su 33 boraca iz pljevaljskog kraja. Tijela velikog broja ovih boraca završilo je u talasima Neretve čiji je huk vječna pjesma poginulih Pljevljaka, koji život dadodoše za slobodu, a nama poruku da ih ne zaboravimo, kaže predsjednik Boračke organizacije Vidoje Despotović. Despotović stalnim medijskim angažovanjem čuva uspomenu na sve istorijske događaje i Pljevljake koji ostaviše svoj život na braniku otadžbine.

Vidoje Despotović podsjeća da je četvrta ofanziva bila njemačko-italijanska-četničko-ustaška ofanziva izvedena pod nazivom “Vajs 1”  “Vajs 2” s ciljem opkoljavanja i uništavanja partizanskih jedinica i Vrhovnog štaba na čelu sa Titom. Ovim se htjelo spriječiti i prodiranje treće, sedme i devete divizije Narodno oslobodilačke vojske i partizanskih odreda iz BiH ka Crnoj Gori, Sandžaku i Srbiji, radi stvaranja slobodne teritorije i daljeg razvoja pokreta. U planu okupatora je bilo i opkoljavanje i uništenje oko 3.500 ranjenika, koji su bili razmješteni u dolinama Neretve i Rame.

Glavna operativna grupa NOV osujetila je ovaj plan i rušenjem mosta na Neretvi izbjegla plan opkoljavanja i uništenja koji je vodio njemački general Gering.

Bila je to još jedna neuspjela neprijateljska ofanziva, podsjeća Despotović.

Komentariši