PODIJELI

Plan Elektroprivrede je da u narednih pet godina realizujemo projekte ukupne vrijednosti 170 miliona eura, izjavio je izvršni direktor te kompanije Igor Noveljić.

On je kazao da tu izdvaja ekološku sanaciju prvog bloka TE „Pljevlja“, uz rekultivaciju postojeće deponije šljake i pepela, koju će nastaviti da koriste, ali uz puno poštovanje ekoloških standarda.

– Samo za ova dva vezana projekta, čija realizacija će omogućiti nastavak valorizacije termoenergetskog kompleksa u Pljevljima, do 2022. izdvojićemo 60 miliona eura. To će omogućiti da prvi blok radi još 20 godina. Nijesmo odustali ni od izgradnje drugog termo bloka, pa ćemo izradu projektne dokumentacije platiti 1,4 miliona – naveo je Noveljić.

On je naglasio da je uvjeren da će realizacija ovog investicionog plana donijeti benefite u energetskom i ekološkom smislu.

– Osim što ćemo obezbijediti izuzetnu pogonsku spremnost elektrane, sigurnost i pouzdanost u radu i veću bezbjednost radnika, doprinijećemo poboljšanju stanja životne sredine u Pljevljima – rekao je Noveljić.

Rekonstrukcija postojećeg bloka, procijenjene vrijednosti 40 miliona eura, omogućiće dalji rad termoenergetskog kompleksa u Pljevljima i obezbijediti poštovanja najstrožijih parametara zaštite okoline predviđenih najnovijom odlukom EU iz 2017. godine. Time ćemo obezbijediti pouzdanost u radu elektroenergetskog sistema Crne Gore, čijoj stabilnosti u znatnoj mjeri doprinosi TE Pljevlja, kao bazna elektrana, koja najveći značaj ima u pokrivanju konstantnog dijagrama opterećenja. Projekat obuhvata izgradnju sistema za odsumporavanje, za denitrifikaciju, unapređenje rada elektrofilterskog postrojenja kao i izgradnju sistema za tretman otpadnih voda.

Planirano je da idejni projekat bude izrađen i revidovan u ovoj godini, uz dobijanje saglasnosti na elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu. Objavljivanje tendera za izradu glavnog projekta sa izvođenjem radova planirano je za IV kvartal 2018, a izrada glavnog projekta i izvođenje radova treba da bude realizovano od naredne do 2021.

Takođe, planiramo da, u saradnji sa Vladom i opštinom Pljevlja, učestvujemo u toplifikaciji grada, čime će biti smanjena količina emisije iz individualnih ložišta u gradu i znatno poboljšana ekološka situacija u Pljevljima.

TE je predviđena kao toplotni izvor za grijanje grada, predviđeno je oduzimanje toplote iz sistema turbine, izmjenjivači toplote, pumpna stanica kao i rezervni izvor u vidu pomoćne kotlarnice.

Po fazama ćemo rekultivisati i postojeću deponiju Maljevac uz primjenu i poštovanje svih mjera i propisanih standarda iz oblasti zaštite okoline. Za ove aktivnosti EPCG je opredijelila 19 miliona eura, u šta je uračunat otkup zemljišta i objekata u zaštitnoj zoni oko deponije u iznosu od pet miliona eura. U realizaciji ovog projekta koristićemo i kreditna sredstva iz aranžmana sa Svjetskom bankom.

Izvor: Analitika

Komentariši