PODIJELI

Građanin čiji je potpis falsifikovan u korist nekog predsjedničkog kandidata nema pravo da podrži drugu predsjedničku kandidaturu, kazao je za Veljo Čađenović, sekretar Državne izborne komisije.

Tako će, za podršku svom predsjedničkom kandidatu, ostati uskraćeni brojni partijski funkcioneri i članovi, pa i poslanici, čija imena se nalaze na „listi falsifikovanih“ u korist predsjedničkih kandidata čije je kandidature potvrdila DIK.

Zakon o izboru odbornika i poslanika ne dozvoljava da isti potpis podrške bude na više lista ili kandidatura, što predstavlja problem za sve čiji je potpis zloupotrijebljen, a žele da podrže nekog drugog za predsjednika.

Oni mogu da podnesu prijavu Tužilaštvu, ali procedura je duga, pa bi se predsjednički izbori mogli završiti i prije samog postupka. Od pokretanja aplikacije potpisi.dik.co.me više stotina građana je, provjeravajući da li je njihov potpis na listi nekoga od predsjedničkih kandidata, otkrilo da su im falsifikovani potpisi.

Predsjednički kandidati, međutim, mogu biti nesmetano u izbornoj trci za predsjednika države jer DIK ne može ponovo odlučivati o njihovim kandidaturama ako ih je već jednom potvrdila.

Ustavni sud, koji je jedino, po mišljenju pojedinih uglednih pravnika, nadležan da preinači odluku Komisije, juče je saopštio da to nije u njegovoj nadležnosti.

Izvor: Analitika

Komentariši