PODIJELI

U izdanju Književnog kluba Dalma izašla je prva pjesnička knjiga „Tragom“, autora Milana R. Lacmanovića. Knjiga je promovisana u sali Gimnazije a o knjizi su govorili Melenko Jović, Sofija Jelovac, Marija Jović i autor.

Iako poeziju piše od gimnazijskih dana i objavljuje u raznim časopisima poema Tragom, autora Milana R. Lacmanovića je prva objavljena knjiga. Promovisana je u četvrtak. 16. Marta u sali Gimnazije i okupila je veliki broj poštovalca pisane riječi.

U utiscima pod nazivom „Sa ivice pustoši“ Milenko Jović kaže da je Lacmanović u početku pjesničke knjige oivičio svoj protest sa ivice pustoši, gdje se otvaraju vrata beznađa ili vrata raja.

-„Pjesnička zbirka „Tragovi“ je ispovjest prepune usnule zebnje i svekolike sumnje koja se sa svakim novim jutrom rađa. To je istovremeno ispovjest u kojoj se prepoznaje pjesnikovo nadahnuće“, istakao je Jović

Poemu iz filozofskog ugla Sofija Jelovac vidi kao smisao opstanka ljudske zajednice, pitanje koje je danas u fokusu razumjevajućeg odnosa prema stvarnosti.

-„Lacmanović nam se predstavio jednom uznemirujućom životnom pričom, a književno-umjetnička forma kojom je izrazio svoju životnu dramu je esencijalni otpor tragici utapanja bića u jednom okrutnom bezličnom miljeu i uvodi nas u složenu misaonu avanturu i pobjeđuju kod čitaoca istovremeno jedan  neobičan estetski doživljaj“, kaže Jelovac

Poema Tragom je igra sudbine i borba suza i smijeha, plime i osjeke, igra talasa na pjesničkoj plaži. Sudbina ispiše, sudbina obriše ali trag ostane, kaže mlada pjesnikinja Marija Jović.

-„Čitajući ovu poemu naučićemo kako se nesreća, nametnuta tuđom zlobom i igrom sudbine može potisnuti i osmjeh na lice vratiti da prkosi ljudima i ponosno obasjava i miluje novi život“, kaže lektorka poeme Marija Jović.

Autor Milan R. Lacmanović je u poemi prenio tragediju, bol i tugu svoje poredice ali ne kao pad u ambis nego i način kako se podići i naći smisao opstanka i radovanja životu. Lacmanović je emotivno pročitao više stihova i zahvalio na posjeti brojnim sugrađanima.

Komentariši