PODIJELI

Zavod za zapošljavanje Crne Gore je još prošle godine u martu donio nova pravila po kojim sve nezaposlene koji se nalaze na obukama briše sa evidencije jer, kako su tada naveli, zbog toga što se nalaze na obuci ne mogu biti raspoloživi za tržište rada. Sa evidencije je izbrisano 5.000 nezaposlenih a od ukupnog broj izbrisanih 2.729 su visokoškolci.

Broj nezaposlenih od početka godine smanjen je za četiri hiljade, a stopa nezaposlenosti sa 22,4 na 20,3 odsto, ali do ovog “napretka” u borbi protiv nezaposlenosti nije došlo zbog velikog rasta zapošljavanja već zbog novih brisanja nezaposlenih sa evidencije prenos portal Vijesti.

Većina ovih brisanja desila se u januaru, kada je prema mjesečnom izvještaju, Zavod za zapošljavanje Crne Gore obrisao sa evidencije 4.946 nezaposlenih što je više za 190 odsto u odnosu na januar 2017. kada su izbrisana 1.704 nezaposlena.

Kako su naveli iz Zavoda za zapošljavanje, na kraju decembra broj nezaposlenih iznosio je 51.262, tokom januara biroima se prijavilo 2.305 novih nezaposlenih, a oni su sa evidencije izbrisali 4.946, pa je na kraju januara broj nezaposlenih iznosio 48.580.

Od ovog broja izbrisanih svega 664 nezaposlena izbrisana su jer su se zaposlili na određeno ili neodređeno vrijeme, a preostalih skoro 4,3 hiljade je izgubilo ovaj status na osnovu nekog od preostalih 20 navedenih razloga.

Od ukupnog broj izbrisanih 2.729 su visokoškolci. Zavod je još prošle godine u martu donio nova pravila po kojim sve nezaposlene koji se nalaze na obukama briše sa evidencije jer, kako su tada naveli, zbog toga što se nalaze na obuci ne mogu biti raspoloživi za tržište rada.

Izbrisano je u januaru i 819 nezaposlenih koji su nekvalifikovani ili polukvalifikovani, kao i 1.398 sa srednjoškolskom diplomom.

Izvor: Vijesti

Komentariši