PODIJELI

Objavljen Javni poziv za podršku u adaptaciju planinskih katuna.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, u skladu sa Agrobudžetom za 2018. godinu, i mjerom koja podržava diverzifikaciju ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima, objavilo je Javni poziv za dodjelu podrške investicijama u adaptaciju planinskih katuna za 2018. godinu.

Javnim pozivom za dodjelu podrške investicijama u adaptaciju planinskih katuna za 2018. godinu, Ministarstvo poljoprivrede utvrđuje uslove, kriterijume i način prijavljivanja za korišćenje podsticajnih sredstava.

Kroz ovaj Javni poziv poljoprivredni proizvođači imaju mogućnost ostvarivanja prava na podršku za adaptaciju katuna (koliba) na planinama za poljoprivredne proizvođače i njihove porodice i regulisanje vodosnadbijevanja (rekonstrukcija postojećih pojila, rekonstrukcija postojećih sistema za pojenje stoke, kao alternativa prirodnim izvorima vode, kupovina plastičnih cistijerni), u iznosu do 50% ukupno prihvatljivih troškova.

Po ovom Javnom pozivu podržavaju se investicije u visini od 1.000,00€ do 3.000,00€.

Novina u odnosu na prošlogodišnji javni poziv je nabavka i ugradnja solarnih sistema za proizvodnju električne energije na katunima, gdje mogu ostvariti podršku do 70% prihvatljive investicije, a ne više od 1.000€. Poljoprivrednici koji žele da dobiju podršku za nabavku solarnih panela moraju protekle tri godine biti korisnici subvencije za održivo korišćenje planinskih pašnjaka sa prosječno 15 uslovnih grla.

Korisnici podrške ovog Javnog poziva, moraju biti registrovani u Registru poljoprivrednih gazdinstava u trenutku podnošenja Zahtjeva za odobravanje projekta. Potrebno je takođe, da su tokom poslednje tri godine ostvarili pravo na premije za održivo korišćenje planinskih pašnjaka (2015., 2016. i 2017. godine), kao i da su ove godine uredno predali dokumenatciju za ostvarivanje prava na pomenute premije.

Detaljnije informacije o ovoj vrsti podrške, kriterijumima koje treba da zadovolje zainteresovani, kao i Zahtjevi za odobravanje nalaze se na internet stranici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, a isti se mogu preuzeti i u prostorijama Službe za selekciju stoke.

Izvor: MPRR

Komentariši