PODIJELI

Šumarstvo u Crnoj Gori u sadašnjem obliku je neodrživo, jer su rashodi upravljanja šumama veći od prihodovanih dobitaka kroz naplaćene koncesije, upozoravaju iz Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP).

Crna Gora je jedna od najzelenijih zemalja Evrope poslije Finske, Švedske i Slovenije, sa više 60 odsto teritorije pod šumama.

Od toga je samo 5,8 odsto zaštićeno i to u okviru Nacionalnih parkova. Na međunarodnom nivou u okviru EU mreže zaštićenih područja kandidovano je 8,8 odsto šuma u kojima je i pored izuzetnog biodiverzitetskog značaja sječa dozvoljena, poručuju iz CZIP-a.

“Momentom ulaska Crne Gore u Evropsku uniju veliki procenat šumskih staništa biće pod posebnim režimom zaštite u okviru Natura 2000 mreže zaštićenih područja, što će u potpunosti onemogućiti neodrživo gazdovanje šumama”, poručuju iz CZIP-a.

Navode i da je očigledno da dosadašnja praksa ne doprinosi centralnom budžetu države, već isključivo budžetu pojedinaca, ostavljajući nemjerljive štetne posljedice po biodiverzitet i lokalne zajednice.

“Negativne posljedice neodržive sječe šuma u Crnoj Gori statistički gledano, zahvataju duplo veću površinu i od onih koje pogode požari. Istraživanje CZIP-a pokazalo je da su posljedice sječe nakon izdavaja koncesija u gazdinskim jedinicama u vremenskom periodu od svega nekoliko godina alarmantne!”, upozoravaju iz CZIP-a.

Izvor: RTCG

Komentariši