PODIJELI

Azil za pse uvijek popunjen, godišnje udome oko 50 pasa.

Kapacitet Skloništa za napuštene i izgubljene životinje, od svog otvaranja, uvijek je u potpunosti iskorišten, ali građani opravdano reaguju da na ulicama ima dosta neobilježenih pasa.

Od otvaranja Skloništa za izgubljene i napuštene životinje, 2012. godine, sklonište stalno radi punim kapacitetom. U njemu može da se smjesti stotinu pasa, ali se zbog prijema novih životinja taj broj kreće oko 90. Godišnje ih udome oko 50, a po odobrenju veterinara jedan određeni dio pasa se pušta na mjesto hvatanja, saznali smo od šefa, Predraga Babića.

Azil ima samo jedno vozilo što je nedovoljno jer pokrivaju prostor čitave opštine. Stalno je zaposleno sedam radnika, a Babić ističe da je to vrlo težak i opasan posao.

On poziva sve sugrađane da se pridržavaju Zakona kada su u pitanju kućni ljubimci, da ih u grad vode na povocu i sa korpom na njušci.

Veliku problem u radu predstavljaju im i neodgovorni vlasnici koji svoje rasne pse ostavljaju na ulici, Babić im poručuje da ih ostavljaju u azilu kako ih ne bi morali hvatati.

Opština redovno izmiruje troškove održavanja Azila, ističe Babić, ali su uvijek dobro došle i donacije. Zahvaljuje se Željku Peruničiću koji je azilu poklonio hranu u vrijednosti od oko 500 evra.

 Iako Opština ulaže veliki napor i finansijska sredstva da se riješi problem pasa lutalica, oni i dalje nanose velike štete stočarima, a nanose i ozbiljne povrede građanima Pljevalja.

Nezvanično, nepoznate osobe doveze veliki broj pasa i ostavljaju ih na prilazima grada, najčešće kraj deponije na Jagnjilu. Primjećeni su čak i psi sa drugačijim ušnim markicama od onih koje se stavljaju u našem azilu, o čemu je DOO „Komunalne usluge“ zvanično obavjestilo Komunalnu policiju.

Komentariši