PODIJELI

Ljetnje računanje vremena počeće u nedelju, 25. marta, kada časovnike treba pomjeriti za jedan sat unaprijed.

Kazaljke pomjeramo sa dva sata na tri sata.

Svakog poslednjeg vikenda u martu se pomjera sat i prelazi na ljetnje računanje vremena, da bi se potom poslednjeg vikenda oktobra vratili na zimsko računanje.

U svijetu, službeno vrijeme se pomjera unaprijed u poznu zimu ili rano proljeće, a vraća unazad u jesen, najčešće za jedan sat, ali tačan broj sati i datumi izmjena određuju se na lokalnom nivou i podložni su promjenama.

Pomjeranje kazaljki u zapadnoj Evropi uvedeno je početkom 1970-ih godina, sa obrazloženjem da se time se “produžava” dan, omogućuje ušteda u potrošnji električne energije, povećava produktivnost, poboljšava prilagođavanje ljudi i radni dan čini efikasnijim.

To je takozvano evropsko ljetnje računanje vremena. Ono podrazumijeva da se časovnici pomjeraju svake poslednje nedelje u martu i oktobru, prvo sa dva na tri sata, a potom, s jeseni, obrnuto.

Od 2002. godine zemlje EU, kao i ostale države u Evropi, odredile su da početak ljetnjeg vremena bude poslednje nedelje u martu, a završetak poslednje sedmice u oktobru.

Na južnoj hemisferi početak i kraj ljetnjeg vremena je obrnut u odnosu na sjevernu.

Prva zemlja koja je prešla na ljetnje računanje vremena 1916. godine je Njemačka, a od tada su ga prihvatile i mnoge druge zemlje koje računaju da time štede električnu energiju.

Od 192 zemlje, takozvano ljetnje ukazano vrijeme usvojeno je u 110, a ne primjenjuje se u Kini, Japanu, Južnoj Koreji i širom afričkog kontinenta, gde ova mjera nikad nije stekla širu popularnost.

Ne primjenjuje se ni u Rusiji, Islandu, Belorusiji i Turskoj.

Rusija je još 2011. godine odlučila da odustane od ovog principa, sa obrazloženjem da je štetno po zdravlje.

Tadašnji predsjednik Dmitrij Medvedev je objasnio da prilagođavanje na promjenu u pomicanju kazaljki na satu prate stres i obolijevanje, kao i da će ukidanje prelaska na zimsko i ljetnje računanje vremena nesumnjivo biti korisno.

Izvor: mondo

Komentariši