PODIJELI

Srednjoškolci koji budu obuhvaćeni projektom dualnog obrazovanja mogli bi paralelno da uče i primaju mjesečnu naknadu u iznosu i do 170 eura.

Ministarstvo prosvjete ubrzo će krenuti u intenzivno informisanje osnovaca u vezi sa mogućnostima koje im se nude dualnim obrazovanjem, saopštila je za CdM portparolka ovog resora Milica Lekić.

Kako je iz Ministarstva pojašnjeno CdM-u, to znači da učenik potpisuje individualni ugovor sa poslodavcem koji će ga paralelno sa školom obučavati, zbog čega postoji značajna mogućnost da učenik i ostane da radi kod tog poslodavca i nakon završetka školovanja.

Mogućnost za dualno obrazovanje imaju učenici na programima trećeg stepena stručnih škola.

„Dualno obrazovanje je zaživjelo prošle godine nakon deset godina pokušaja. U dualnom sistemu trenutno se obrazuje se 275 učenika. Od tog broja 190 učenika je u prvom razredu, a ostatak u drugom i trećem. Individualne ugovore sa učenicima potpisalo je oko 100 renomiranih poslodavaca“, rekla je Lekić.

Prema njenim riječima naknade koje primaju učenici u dualnom obrazovanju su: u prvom razredu najmanje 10 odsto prosječne neto zarade tj. 50 eura, u drugom 15 odsto tj. 75 eura, a u trećem 20 odsto, odnosno 100 eura.

“Dodatni podsticaji za učenike na trećem stepenu ogledaju se u mogućnosti da djeca koja se prijave za neka od deficitarnih zanimanja trećeg stepena dobiju mjesečne stipendije od oko 70 eura. Svi navedeni podsticaji zapravo znače da dijete koje se školuje po dualnom sistemu i pritom dobije stipendiju za neko od deficitarnih zanimanja trećeg stepena ima mjesečnu nadoknadu između 120 i 170 eura“, zaključila je Lekić.

Kako je ranije navedeno iz Ministarstva, u Njemačkoj je stopa nezposlenosti mladih oko sedam  odsto, što je znatno manje u odnosu na prosjek nezaposlenosti mladih u EU, upravo zbog funkcionalnog dualnog obrazovanja.

Ovaj sistem je od velike važnosti za razvoj ličnih kompetencija, ali i povezivanje sa tržištem rada.

Dualno obrazovanje realizuje se u dvanaest opština u Crnoj Gori: Podgorici, Nikšiću, Bijelom Polju, Pljevljima, Herceg Novom, Rožajama, Baru, Beranama, Plavu, Tivtu, Budvi i Kolašinu, u 18 stručnih i mješovitih škola: JU Srednja stručna škola “Ivan Uskoković” Podgorica, JU Srednja stručna škola “Spasoje Raspopović” Podgorica, JU Elektrotehnička škola “Vaso Aligrudić” Podgorica, JU Škola za srednje i više stručno obrazovanje “Sergije Stanić” Podgorica, JU Prva srednja stručna škola Nikšić, JU Srednja stručna škola Nikšić, JU Ekonomsko-ugostiteljska škola Nikšić, JU Srednja mješovita škola “Bećo Bašić” Plav, JU Srednja mješovita škola “Braća Selić” Kolašin, JU Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola Bar, JU Srednja elektro-ekonomska škola Bijelo Polje, i JU Srednja stručna škola Bijelo Polje, JU Srednja stručna škola “Vukadin Vukadinović” Berane, JU Srednja mješovita škola “Danilo Kiš” Budva, JU Srednja mješovita škola “Mladost” Tivat, JU Srednja mješovita škola „Ivan Goran Kovačić“ Herceg Novi, JU Srednja stručna škola Pljevlja i JU Srednja stručna škola Rožaje.

Obrazovni programi po kojima se obrazuju učenici su: kuvar, konobar, automehaničar, frizer, zavarivač, instalater sanitarnih uređaja, grijanja i klimatizacije, elektroinstalater, pekar, prodavač, monter telekomunikacionih sistema, poslastičar, bravar, autoelektričar i obrađivač plemenitih metala-ukupno 14 obrazovnih programa.

Izvor: CdM

Komentariši