PODIJELI

Profesori i studenti Kembridž Univerziteta bili u dvodnevnoj posjeti Pljevljima.

U sklopu tradicionalnog vaskršnjeg putovanja koje odjeljenje za arheologiju univerziteta u Kembridžu organizuje svake godine u jednoj evropskoj zemlji, profesori i studenti ovog prestižnog univerziteta posjetili su Crnu Goru.

U sklopu te posjete dva dana su boravili u našem gradu.

Gosti iz Kembridža posjetili su naš grad, u petak, 23. marta, a tom prilikom, Zavičajni muzej je organizovao prezentaciju najvrjednijih eksponata iz svoje arheološke zbirke. Izložba je imala za cilj da osvjetli kontinuitet fizičkog i duhovnog prisustva čovjeka u pljevaljskom kraju – od paleolita do antičkog perioda. Profesori odjeljenja za arheologiju univerziteta u Kembridžu dr Čarls Frenč, dr Tonko Rajkovača, dr Suzan Hakenbek i dr Mrak Vander Linden istakli su da su u Pljevljima vidjeli posebno bogat i sadržajan arheološki materijal. Očekivano, najviše pažnje izazvali su nalazi sa antičkog lokaliteta Municipium S, a posebno interesovanje i neskriveno zadovoljsvo izazvalo je izlaganje skupocjene čaše diatrete, organizovano na samom kraju izložbe, saopštili su iz Zavičajnog muzeja.

Nakon izložbe, organizovana je posjeta Husein-pašinoj džamiji i Manastiru Svete Trojice, kao i prezentacija najvažnijih momenata u savremenoj istoriji Pljevalja. Iskazan je interes i za brojne kulturne i arhitektonske specifičnosti Pljevalja. Nepodjeljeno mišljenje i profesora i studenta bilo je da su, kako izložbu, tako i posjete manastiru i džamiji, pratile stručne i profesionalne prezentacije, za šta je Zavičajni muzej dobio iskrene pohvale i komplimente. U toku posjete diskutovano je na brojne teme, od perspektive Zavičajnog muzeja, preko potencijala Pljevalja za razvoj kulturnog turizma, do ideja za saradnju na budućim projektima.

Profesori i studenti odjeljenja za arheologiju Univerziteta u Kembridžu nastavili su putovanje posjetom Beranama, nakon čega se vraćaju Kembridž.

Komentariši