PODIJELI

NVO Green Home je deveti put učestvovala u najvećoj volonterskoj kampanji Sat za planetu, a ovogodišnjoj kampanji Sat za planetu pridružilo se 16 crnogorskih opština – Šavnik, Danilovgrad, Bijelo Polje, Petnjica, Herceg Novi, Mojkovac, Tivat, Pljevlja, Kotor, Berane, Budva, Bar, Niksić, Cetinje, Rožaje i Glavni grad Podgorica.

Opština Pljevlja učestvuje u ovoj akciji već nekoliko godina, a učenici Gimnazije „Tanasije Pejatović“ su, nakon gašenja gradske rasvjete, izveli performans.

Sat za planetu je globalna kampanja za borbu protiv klimatskih promjena kojoj se od 2007. godine, kada je prvi put organizovana, pridružio veliki broj pojedinaca, organizacija i gradova. Ovom kampanjom se građani širom svijeta nastoje edukovati o racionalnom korišćenju energije ali i svim drugim činiocima za koje se smatra da su uzročnici klimatskih promjena, dok je gašenje svjetla na 60 minuta, simboličan način, odnosno performans kojim se nastoji skrenuti pažnja na probleme u sredini u kojoj živimo na zanimljiv način.

U ovogodišnjoj akciji Sat za planetu, gašenja svjetla u Crnoj Gori, ostvarena je ušteda od pet odsto u odnosu na očekivanu ukupnu potrošnju električne energije u cijeloj zemlji, saopštio je Green Home.

Komentariši