PODIJELI

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore za prva dva mjeseca ove godine, prema preliminarnim podacima iznosila je 336,7 miliona eura, što predstavlja rast od 9,9 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, saopšteno je iz MONNSTAT-a.

Izvoz robe imao je vrijednost od 55,6 miliona eura, a uvoz 281,1 miliona eura. U odnosu na isti period prethodne godine izvoz je bio veći za 9,7 odsto, a uvoz veći za 10 odsto.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 19,8 odsto i ista je u odnosu na isti period prethodne godine.

U strukturi izvoza prema standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji (SMTK) najviše su zastupljeni Proizvodi svrstani po materijalu (sektor 6), u iznosu od 17,5 miliona eura (koji čine: Obojeni metali-12 miliona eura i Gvožđe i čelik-3,9 miliona eura.

U strukturi uvoza prema SMTK-u najviše su zastupljeni Mašine i transportni uređaji (sektor 7) u iznosu od 70,8 miliona eura (koji čine: Drumska vozila-23,3 miliona eura i Električne mašine, aparati i uređaji-15,7 miliona eura).

Najveći spoljnotgovinski partneri u izvozu bili su: Srbija (12,4 miliona eura), Mađarska (6,8 miliona eura) i Turska (4,7 miliona eura).

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su: Srbija (49,3 miliona eura), Kina (27,8 miliona eura) i Njemačka (24,1 miliona eura). Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama CEFTA-e i sa Evropskom unijom.

Izvor: CdM

Komentariši