PODIJELI

Nacionalna investiciona komisija juce je usvojila i poslala Vladi na razmatranje i usvajanje Užu listu ključnih prioritetnih infrastrukturnih projekata, koja sadrži 36 projekata vrijednih 2,13 milijardi eura.

Kako je saopšteno iz Vlade, riječ je o osam projekata iz oblasti eneregtike vrijednosti 1,17 milijardi eura, šest projekata iz oblasti saobraćaja vrijednih 789,6 miliona eura, tri projekta iz oblasti zaštite životne sredine vrijedna 62,9 miliona eura, deset projekata iz oblasti društvenih djelatnosti vrijednosti 74,2 miliona eura i devet projekata iz oblasti ostala infrastruktura vrijednih 28,3 miliona eura.

Među projektima na Užoj listi iz oblasti energetike su korišćenje hidropotencijala i upravljanje vodama slivova Drine, Pive, Tare, Ćehotine, Lima, Ibra i Morače sa hidroelektranama na Morači i Komarnici, crnogorski dio interkonekcije Italija – Crna Gora –Srbija / Bosna i Hercegovina, Jonsko-jadranski gasovod, Projekat ekološke rekonstrukcije TE „Pljevlja“ sa toplifikacijom grada Pljevalja, Unaprjeđenje energetske efikasnosti u javnim zgradama i Projekat unapređenja kvaliteta napajanja turističkih regija energijom.

Iz oblasti saobraćajne infrastrukture na listi su obilaznice oko Budve i Tivta, most preko Veriga, nastavak rekonstrukcije željezničke pruge Bar – Vrbnica, dionica Mateševo – Andrijevica Autoputa Bar – Boljare, razvoj aerodroma Tivat i dionica puta Šćepan Polje – Plužine.

Iz oblasti zaštite životne sredine na Užoj listi su unapređenje vodosnabdijevanja Cetinja i Pljevalja, prečišćavanje otpadnih voda na Cetinju, u Bijelom Polju, Plavu i Rožajama, kao i različiti projekti tretiranja otpada u Baru, Rožajama, Kolašinu, Beranama i Mojkovcu.

Iz oblasti društvenih djelatnosti među projektima sa Uže liste su izgradnja zatvora u Sjevernoj regiji, unapređenje efikasnosti sudstva, Specijalna zdravstvena ustanova u ZIKS-u i unapređenje infrastrukture u ZIKS-u, izgradnja jedinstvenog informacionog sistema pravosuđa (ISP), izgradnja zgrade Državnog tužilaštva u Podgorici, kao i rekonstrukcija ili dogradnja vrtićā u Podgorici, Kotoru i Bijelom Polju, gradnja dviju osnovnih škola u Podgorici (Zabjelo i Tološi) i gimnazija u Podgorici, Ulcinju i Baru, rekonstrukcija Studentskog doma u Podgorici, izgradnja studentskog doma na Cetinju i zgrada Muzičke akademije i Dramske akademije.

Iz oblasti ostale infrastrukture na Užoj listi su Naučno tehnološki park Vlade Crne Gore i Univerziteta Crne Gore, rekonstrukcija Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“, zgrade zatvora u Starom gradu Kotoru i Doma vojske za potrebe smještaja JU Crnogorska kinoteka i JU Muzički centar Crne Gore, sanacija zgrade Nacionalne biblioteke Đurđe Crnojević, zgrada Državnog arhiva, infrastrukturno opremanje biznis zona u Mojkovcu i Kolašinu, rekonstrukcija i dogradnja Sportske hale u Beranama i rekonstrukcija zapadne tribine stadiona FK Sutjeska u Nikšiću.

“Data je saglasnost da se na Jedinstvenu listu prioritetnih infrastrukturnih projekata uvrste i projekti Međunarodni institut za razvoj održivih tehnologija na prostoru Jugoistočne Evrope sa misijom „Nauka za mir” i Izgradnje dva objekta za tri klinike Kliničkog centra Crne Gore i to Klinike za infektivne bolesti, Klinike za dermatovenerologiju i Klinike za psihijatriju. Procijenjena vrijednost izgradnje objekata klinika iznosi 7,4 miliona eura”, navode u Vladi.

Nacionalna investiciona komisija upoznala se sa Informacijom o projektima kandidovanim u okviru XIX Zapadnobalkanskog investicionog okvira (ZIO) poziva za tehničku podršku u pripremi projekata. U Informaciji je navedeno da je Crna Gora kandidovala tri projekta-Pripremu idejnog projekta za prioritetnu poddionicu obilaznice oko Budve, u okviru Jadransko – jonskog autoputa/brze ceste, II faza, Pripremu strateške procjene uticaja na životnu sredinu i prateće dokumentacije za rekonstrukciju puta Šćepan Polje-Plužine i Pripremu glavnog projekta i tenderske dokumentacije za rekonstrukciju pruge na dionici Podgorica-granica s Albanijom.

Sjednicom Nacionalne investicione predsjedavao je premijer Duško Marković.

Izvor: CdM

Komentariši