PODIJELI

Na PISA testiranju, koje je počelo 19. marta i završava se početkom maja, učestvovaće oko 7.200 crnogorskih đaka, a do sada je testirano njih oko 305 i vjerujemo da će pokazati bolje rezultate i u odnosu na one iz 2015. godine, rekla je za Pobjedu direktorica Ispitnog centra Dragana Dmitrović.

Naši đaci pokazuju loše znanje na PISA testiranjima, a na posljednjem, prije tri godine, na skali od 70 zemalja bili su rangirani od 52. do 59. mjesta.

Dmitrović je istakla da su institucije u međuvremenu ulagale velike napore kako bi ukazali na značaj ovog testiranja.

“Radi se intenzivno na poboljšanju nastavnog procesa na način da bude interaktivan i omogućava funkcionalna znanja… To je proces, ali sigurni smo da smo na dobrom putu”, uvjerena je ona.

Na PISA testiranju, kako je pojasnila, učestvovaće 49 srednjih i 12 osnovnih škola, a već su testirani đaci u svih 12 škola, dok je testiranje okončano u 10 srednjih.

Učenici koji rade test rođeni su 2002. godine, a više od 95 odsto ih je u prvom razredu srednje škole, dok su ostali u drugom ili su u osnovnoj školi. Dmitrović objašnjava da je pred učenicima test iz čitalačke, matematičke i naučne pismenosti koji traje dva sata, a nakon toga ispunjavaju upitnik s pitanjima o porodici, školi, učenju i slobodnom vremenu oko tridesetak minuta. Na taj način dobijaju se podaci o postignuću učenika na testu u odnosu na faktore kao što su pol učenika, socioekonomski status, stavovi prema školi i pristup učenju.

Izvor: Pobjeda

Komentariši