PODIJELI

Veterinarske službe počele su danas akciju vakcinacije goveda i ovaca protiv bolesti plavog jezika, čime će se i u ovoj godini zaštititi stočni fond u Crnoj Gori od ove opasne zarazne bolesti.

“Podsjećamo da je Vlada obezbijedila sredstva da se i tokom 2018, kao i godinu prije, sprovede kvalitetna i pravovremena vakcinacija protiv bolesti plavog jezika, kao i bolesti kvrgave kože goveda, a koje su u 2016. godini izazvale ogromne materijalne štete u Crnoj Gori”, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Vakcinacijom goveda i ovaca protiv bolesti plavog jezika cilj je da se spriječi pojava bolesti stalnim održavanjem aktivnog imuniteta kod goveda i ovaca vakcinisanih u 2017. godini i stvaranjem imuniteta kod nevakcinisanih životinja. Vakcina je jedina efikasna mjera za sprječavanje pojave i suzbijanje ove bolesti.

Vakcinacija svih goveda i ovaca protiv plavog jezika je obavezna, shodno Naredbi Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Programu vakcinacije. Vlasnici stoke su dužni da omoguće sprovođenje vakcinacije svih goveda i ovaca na gazdinstvu. S obzirom da se iz budžeta finansira nabavka vakcina i sprovođenje vakcinacije, vlasnici stoke nemaju troškova po tom osnovu. Držaoci stoke snose troškove identifikacije goveda i ovaca, u slučaju da se na gazdinstvu nađu životinje koje se ne nalaze u registru.

Iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Ministarstva, pozivaju držaoce goveda i ovaca na punu saradnju sa veterinarskim i savjetodavnim službama, kao i lokalnim službama za poljoprivredu, kako bi se vakcinacija pravovremeno i kvalitetno obavila.

Neophodno je da držaoci životinja obezbijede da životinje budu na gazdinstvima, u terminu koji im najavi veterinarska ambulanta.

Izvor: MPRR

Komentariši