PODIJELI

Nema ništa od zajedničke predizborne opozicione liste na lokalnim izborima 27. maja. Dio građanske opozicije ne želi da pravi predizborne koalicije sa Demokratskim frontom, saznaje CdM.

Danas je Predsjedništvo DF-a predložilo da se na narednim lokalnim izborima nastupi sa zajedničkom opozicionom listom jer će tako, kako kažu,  najbolje pokazati građanima ozbiljnost namjere da promijene aktuelnu vlast.

Međutim, kako CdM saznaje iz izvora u pojediniom partijama građanske opozicije, od te liste nema ništa jer dobar dio građanske opozicije ne želi da pravi nikakve predizborne koalicije sa njima.

Izvor CdM-a iz Građanskog pokreta URA kaže da nema govora predizbornoj koaliciji.

“Ta opcija za nas ne postoji. Što se koalicija tiče, mi smo tu jasni, možemo sarađivati samo sa strankama sa kojima smo programski bliski. Oni su programski daleka stranka. Sarađujemo oko predsjedničkih izbora, zajedno smo stali iza kandidata Mladena Bojanića, i to je to. Zjedničke liste nema”, jasan je bio izvor CdM-a iz URA.

Sličnog stava su u SDP-u. Kako je CdM nezvanično saznao iz ove partije, stranka Ranka Krivokapića ostaje pri ranijem stavu da neće sarađivati sa DF-om zbog krupnih ideoloških i političkih razlika.

DF-u za sada ostaje samo Socijalistička narodna partija koja će najvjerovatnije praviti koaliciju sa Frontom u Podgorici, ali moguće i još nekim crnogorskim gradovima.

Predsjedništvo DF-a je na današnjoj sjednici ocjenilo da je jedinstvo opozicije najefikasniji odgovor na “jezik mržnje i najavu otvorene diktature koju promoviše kandidat DPS-a Milo Đukanović”.

“Eskalacija sukoba narkokartela i nemoć institucija države oslabljene korupcijom da tome stanu na put, dodatno ukazuju na potrebu da opozicija mora ostaviti po strani sve političke razlike, partijske interese, lične omraze, liderske ambicije i u svim budućim akcijama nastupiti jedinstveno”, poručuju iz DF-a.

Da sumiramo. To što su opozicionari većinski stali iza predsjedničkog kandidata Mladena Bojanića biće, sve su prilike, najveći domet opozionih snaga kada je je zajedničko djelovanje u pitanju. Od zajedničke liste ostali samo dugmići.

Izvor: CdM

Komentariši